Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

19. 02. 2019. 22:00 >> 21:29
2

KONGRES ZABRINUT

Zvaničnici SAD žele dijeljenje nuklearne tehnologije s Rijadom

Nekoliko zvaničnika Bijele kuće htjelo je da inicira projekat dijeljenja nuklearne tehnologije sa Saudijskom Arabijom, uprkos primjedbama zvaničnika zaduženih za etička pitanja i nacionalnu bezbjednost, pokazuje novi izvještaj iz američkog Kongresa koji se poziva na uzbunjivače u administraciji predsjednika SAD Donalda Trampa.

I republikanski i demokratski kongresmeni izrazili su zabrinutost da bi Saudijska Arabija mogla da razvije nuklearno oružje ako bi joj američka tehnoloija bila prebačena bez odgovarajuće zaštite.

Komitet Predstavničkog doma, u kojem demokrate imaju većinu, otvorio je danas istragu o navodima nekoliko neimenovanih uzbunjivača koji su rekli da su svjedočili "abnormalnim potezima" u Bijeloj kući, povodom predloga izgradnje desetina nuklearnih reaktora širom Saudijske Arabije.

U izvještaju se izražava zabrinutost oko toga da li su pojedinci u Bijeloj kući težili da zaobiđu uspostavljene procedure nacionalne bezbjednosti u vezi s nuklearnom tehnologijom.

Izvještaj se pojavio u vrijeme kada Trampov zet i savjetnik Džared Kušner radi na bliskoistočnom mirovnom planu, koji bi mogao da uključi ekonomske predloge za Saudijsku Arabiju.

Prema izvještaju, projekat je inicirao Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin, smijenjen u februaru 2017, a rad na predlogu je nastavio zvaničnik Savjeta za nacionalnu bezbjednost Derek Harvi, koga je doveo Flin.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније