Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

20. 02. 2019. 08:14 >> 07:49

JAPANSKI SUD ODLUČIO

Evakuisanima zbog Fukušime 3,4 miliona eura

Japanski sud naredio je danas plaćanje odštete od 3,4 miliona eura ljudima koji su morali da napuste svoje domove na sjeveroistoku Japana poslije havarije u nuklearnoj elektrani Fukušima u martu 2011.

Portparolka suda u Jokohami saopštila je da je sud naredio Vladi i kompaniji Tokio elektrik pauer (Tepko) da sa 419,6 miliona jena obeštete 152 evakuisana stanovnika.

To je peti put da je sudskom odlukom Vlada proglašena odgovornom za nuklearnu katastrofu u Fukušimi, najveću od eksplozije nuklearne elektrane u sovjetskom Černobilju 1986.

Sud je ocijenio da je nesreća mogla biti izbjegnuta da su Vlada i Tepko "preduzeli mjere" vezane za opasnost od cunamija. Havarija je izazvana udarom talasa visokog 14 metara.

Među brojnim sudskim procesima koje su povele hiljade evakuisanih ljudi, u više njih je još ranije ustanovljena zajednička odgovornost vlade i Tepkoa, ili samo kompanije.

U decembru je zatražena kazna od pet godina zatvora za tri nekadašnja rukovodioca Tepkoa kojima se sudi za "nemar koji je doveo do smrti". Oni su jedini kojima se sudi zbog Fukušime i izjasnili su se da nijesu krivi. Presuda se očekuje tek za nekoliko mjeseci.

Potpuno ili djelimično uništenje šest reaktora nuklearne elektrane Fukušima Daiči, 210 kilometara od Tokija, natjeralo je desetine hiljada ljudi da napuste svoje domove. Veliki broj njih još uvijek boravi u drugim djelovima zemlje, jer ne mogu, ili ne žele da se vrate zbog radijacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније