Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

20. 02. 2019. 16:42 >> 16:10

MAJKROSOFT TVRDI

Ruski hakeri napadaju demokratske institucije u Evropi

Tehnološki gigant Majkrosoft optužio je danas rusku hakersku grupu Fensi ber (Fancy Bear) za pokretanje niza napada na vodeće "tink tenkove" i nevladine organizacije u Evropi, prenosi danas Dojče vele.

Kompanija Majkrosoft je u svom blogu navela da su hakeri pokušali da upadnu u naloge više istaknutih evropskih "tink tenkova" ili neprofitnih organizacija krajem 2018. 

Kako je navedeno, uočeni su napadi upereni protiv 104 naloga zaposlenih u Njemačkom savjetu za spoljne poslove (German Council on Foreign Relations) i evropskih kancelarija Instituta Aspen i Njemačkog Maršalovog fonda.

Kompanija je navela da je uvjerena da je mnoge od tih napada koji su izvršeni između septembra i decembra prošle godine organizovala grupa nazvana Stroncijum (Strontium) takođe poznata kao Fensi ber, APT28 i pod drugim nazivima.

Vjeruje se da je ta grupa za sajber špijunažu povezana sa ruskom vojnom obavještajnom službom i moguće da je najpoznatija po tome što je hakovala Demokratski nacionalni komitet za vrijeme američkih predsjedničkih izbora 2016. Grupa je upala u podatke donjeg doma njemačkog parlamenta 2015, navodi DW.

U novijim incidentima koje pominje Majkrosoft hakeri su navodno koristili zloćudne vebsajtove i hakoveane imejlove da pokušaju da upadnu u podatke o zaposlenim u institutima sa sjedištem u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumuniji i Srbiji.

Oni su se usmjerili na organizacije koje se bave pitanjima transatlantske politike, demokratije, izbornog integriteta i koje hakeri smatraju vrijednim zato što te organizacije često imaju bliske kontakte sa državnim zvaničnicima.

Evropski zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog prijetnji sajber napadima uoči evropskih parlamentarnih izbora u maju, navodi Dojče vele. Zvaničnici smatraju da i dalje ima bezbjednosnih propusta za rješavanje prije nego što 350 miliona glasača širom EU izađu na izbore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније