Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

27. 02. 2019. 23:31 >> 22:57

SAVJET BEZBJEDNOSTI UN-a

Žučna rasprava i oštre optužbe o Venecueli

Novi predstavnik SAD-a pri UN-u Eliot Ajbrams, zatražio je da se ove sedmice u Savjetu bezbjednosti glasa o rezoluciji koja poziva na raspisivanje izbora u Venecueli.To je pokrenulo žučnu raspravu.

Ejbrams je, takođe, najavio da će zvanični Vašington narednih dana uvesti dodatne sankcije "visokim zvaničnicima venecuelanskog režima", prenosi Rojters.

On je na sjednici Savjeta bezbednosti UN-a rekao da su u Venecueli mobilisane "naoružane bande, razbojnici i kriminalci" kako bi kontrolisali granicu, što je dovelo do paljenja humanitarne pomoći i ranjavanja, premlaćivanja i ubijanja građana Venecuele, dok su, kako kaže, pokušavali da unesu hranu i ljekove.

Venecuelanski ministar spoljnih poslova Horhe Areasa je, odgovarajući na optužbe, rekao da su Sjedinjene Države organizovale i finansirale "dobro orkestriranu operaciju" kako bi se narušio suverenitet njegove zemlje. Prema njegovim riječima, agresija je "došla sa kolumbijske strane", a za nasilje je okrivio opozicione "razbojnike" i "bandite".

Takođe je rekao da su većina povrijeđenih zapravo vojnici, policija i druga lica zadužena za sprovođenje zakona.

Areasa je pozvao Savjet bezbjednosti da podrži rezoluciju, kojom se odbacuje "prijetnja upotrebom sile protiv venecuelanskog naroda". Šef diplomatije Venecuele je takođe poručio da je "američka kampanja za svrgavanje Nikolasa Madura propala".

"Čitajte mi sa usana - propala je. U subotu je bilo posljednje poglavlje. Sada je vrijeme da se vratimo razumu", rekao je Areasa.

Ruski predstavnik u UN-u Vasilij Nebenzja, upozorio je da je jedini cilj Amerike smjena režima u Venecueli, uključujući i vojnim putem. On je rekao je da Moskva ne voli kada se neko miješa u poslove drugih država, zbog čega će podnijeti drugačiji nacrt rezolucije o Venecueli, u kojoj poziva na diplomatsko rješavanje krize.

Nebenzja je pozvao SAD da se u slučaju Venecuele saglase sa saopštenjem koje bi imalo isti sadržaj kao i nedavno usvojeno o Haitiju.

U tom tekstu je Savjet bezbjednosti UN-a izrazio zabrinutost zbog "nasilnih demonstracija i smrti nevinih civila", i potvrdio rješenost da sa vladom i narodom radi na izgradnji "bezbjednije i prosperitetnije budućnosti".

Nebenzja je, takođe, ocijenio da je na djelu "pljačka suverene države".

"Vašington i London su samo u poslJednje vrIJeme opljačkali venecuelanski narod za 30 milijardi dolara naftne i bankarske imovine. Hajde da nazovemo stvari svojim imenom - pred našim očima se očigledno pljačka suverena država. Pokušavaju da je osiromaše, kako bi se u okviru koncepcije humanitarne intervencije, koja nije priznata međunarodnim pravom, smijenio neugodan režim", naveo je Nebenzja.

Ejbrams je prenio stav predsjednika SAD-a Donalda Trampa da su sve opcije na stolu. "Ne priliči Rusima da nam prigovaraju zbog vojne intervencije, nakon što su rascjepkali Gruziju i Ukrajinu", dodao je Ejbrams.

Kina je ponovila da se protivi zloupotrebi humanitarne pomoći u političke svrhe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније