Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 02. 2019. 11:09 >> 10:41
1

AP PIŠE O ZNAČAJU

Američka kancelarija za vezu u Pjongjangu?

Predsjednik SAD Donald Tramp i lider Sjeverne Koreje izjavili su danas na drugom samitu u Hanoju da bi podržali otvaranje američke kancelarije za vezu u Pjongjangu.

Međutim, perspektive otvaranja takve kancelarije ubrzo su dovedene u pitanje, jer se samit posvećen prvenstveno denuklearizaciji Korejskog poluostrva završio bez dogovora. Tramp je novinarima rekao da za sada ne planira treći samit sa Kimom.

Takva vrsta predstavništva nije isti nivo kao ambasada, ali je to prva etapa u normalizaciji diplomatskih odnosa između dvije zemlje koje su bile na suprotnim stranama za vrijeme Korejskog rata od 1950. do 1953. Ukoliko bi se ta kancelarija otvorila, to bi mogao da bude znak da Sjeverna Koreja više ne predstavlja ozbiljnu prijetnju za SAD.

Kim je danas između dvije sesije razgovora prvi put odgovorio na pitanje stranih novinara. On je na pitanje američkog novinara da li bi dozvolio američkim vlastima da otvore svoju kancelariju u Pjongjangu, odgovorio putem prevodioca: "Mislim da bi to bilo dobrodošlo".

Tramp je uzvratio da bi to bila "dobra ideja".

Mnogi stručnjaci su ranije govorili da bi Tramp mogao da predloži otvaranje kancelarije u Pjongjangu kako bi naveo Kima da obeća konkretnije mjere o denuklearizaciji.

Sjeverna Koreja se od prvog samita u junu u Singapuru žali na nedostatak aktivnosti SAD prema Pjongjangu, jer su se Kim i Tramp obavezali da će uspostaviti nove odnose u cilju trajnog mira na Korejskom poluostrvu.

Te dvije zemlje nemaju diplomatske odnose i tehnički su još u ratu jer je Korejski rat okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Švedska koja ima ambasadu u Pjongjangu nudi konzularne usluge američkim državljanima.

Misija Sjeverne Koreje pri UN takoođe je aktivna i predstavlja jedan od kanala pregovora sa SAD.

To nije prvi put da dvije zemlje predlažu kancelariju za vezu kako bi se poboljšali bilateralni odnosi.

SAD i Sjeverna Koreja su 1994. postigle dogovor o razoružanju i slanje pomoći Pjingjangu. Tada su se obje zemlje obavezale da će otvoriti kancelarije za vezu, ali je to sve palo u vodu 2002. zbog nuklearnog programa. Američki zvaničnici su optužili Pjongjang da sprovodi tajni program obogaćivanja uranijuma što direktno krši dogovor iz 1994.

SAD bi mogla da se ugleda na Južnu Koreju, navodi AP.

Sjeverna i Južna Koreja su u septembru otvorile kancelariji za vezu u Kesongu, na granici između dvije zemlje, u sklopu novih mjera pomirenja.

To je prva takva kancelarija od podjele poluostrva 1945. na kapitalistički jug koji ima američku podršku i socijalistički sjever koji je tada podržavao Sovjetski savez.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније