Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

05. 03. 2019. 09:08 >> 08:35

PRENIJETIH U SAD

Aukcija 200 umjetničkih djela iz nacističke Njemačke

Oko 200 umjetničkih djela iz kolekcije jevrejskog advokata Ismara Litmana, koja su tajno prebačena iz nacističke Njemačke u SAD, naći se na aukciji u Njujorku.

U ponudi u akcijskoj kući "Svon galeris" uglavnom će biti crteži, bakropisi i litografije koji su pripadali kolekciji od oko 6.000 umjetničkih djela koliko ih je Litman sakupio.

Na aukciji će se naći djela koja je iz Njemačke prije Drugog svjetskog rata iznio Litmanov sin, koji se nastanio u Teksasu, prenosi AP.

Potpredsjednik aukcijske kuće Tod Vejman rekao je da je kolekcija značajna zbog jedinstvenog fokusa na njemačke radove.

Litman se družio s mnogim umjetnicima čija je djela prikupljao, kao što su Oto Miler i Hajnrih Tišler, ali restrikcije jervejskim advokatima, koje su uvedene sa dolaskom nacista na vlast, dovele su do propasti Litmanove prakse.

Litman je izvršio samoubistvo 1934. godine.

Njegov sin Edvard, koji je emigrirao u SAD 1933. godine, vratio se u Njemačku nakon smrti oca i uspio da prebaci oko 800 djela u SAD, rekao je sin Edvarda Litamana, 81-ogodišnji Džon Litman.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније