Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS, objavila B.B. ]

07. 03. 2019. 10:39 >> 10:08

LAVROV PORUČIO

Tamo gdje SAD postavi rakete, postavićemo i mi

Moskva zadržava pravo da rasporedi rakete u bilo kojoj oblasti, kao odgovor na slične korake Vašingtona, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare.

Lavrov je citirao riječi ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Moskva reagovati istom mjerom uoči krize u vezi s nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF), prenosi ruska agencija Tas.

"Predsjednik je naglasio da u slučaju da SAD, nakon što su odustale od dogovora i time uklonile prepreke, počnu da koriste rakete još uvijek zabranjene u bilo kom dijelu svijeta, i Rusija će zadržati pravo da, gdje god se ti projektili SAD pojave, postavi svoje u istoj oblasti", izjavio je Lavrov.

On je rekao da to nije izbor Rusije, već Sjedinjenih Američkih Država, za koje se čini da osjećaju nelagodu zbog razvoja svijeta u kojem se oblikuje novi nekolonijalni, neimperijalistički sistem međunarodnih odnosa bez ultimatuma.

Pored toga, Lavrov je istakao da Rusija nikada nije odbacila nijedne pregovore usmjerene na jačanje strateške stabilnosti.

"Nećemo, međutim opterećivati naše američke kolege ovim pitanjem. Oni su svjesni naših predloga, pa kada budu dovoljno sazreli, dobrodošli su", zaključio je Lavrov.

Američki predsjednik Donald Tramp i državni sekretar Majkl Pompeo su 1. februara rekli da će Vašington suspendovati svoje obaveze nametnute ugovorom o INF-u, počevši od 2. februara, i da će u roku od šest mjeseci istupiti iz sporazuma ako Rusija nastavi da se ne pridržava dogovora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odgovorio je na isti način, rekavši da će Moskva suspendovati Sporazum iz doba hladnog rata. Štaviše, rekao je ministrima da ne iniciraju razgovore o razoružanju sa Vašingtonom, naglašavajući da Sjedinjene Države treba da postanu "dovoljno zrele" za pravedan i smislen dijalog.

INF ili Ugovor o nuklearnim raketama srednjeg dometa između bivšeg Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država potpisan je 8. decembra 1987. godine i stupio je na snagu 1. juna 1988. godine. Kada je 1992. godine došlo do raspada ŠSR, sporazum je postao multilateralan i sa bivšim sovjetskim republikama - Belorusijom, Kazahstanom i Ukrajinom, kao nasljednicama.

Ugovor INF-a obuhvatio je raspoređene i neraspoređenee kopnene rakete kratkog (od 500 do 1.000 kilometara) i rakete srednjeg dometa (od 1.000 do 5.500 kilometara).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније