Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

10. 03. 2019. 18:42 >> 18:07

NETANJAHU

"Izrael nije država svih građana"

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ocijenio je danas da Izrael "nije država svih njegovih građana".

Netanjahu je na Instagramu naveo da svi građani, uključujući Arape, imaju ista prava, ali je aludirao na kontroverzni zakon, usvojen prošle godine, u kojem se navodi da je Izrael nacionalna država jevrejskog naroda.

"Izrael nije država svih njegovih građana. Po osnovnom zakonu o nacionalnosti koji smo usvojili, Izrael je nacionalna država jevrejskog naroda i samo njega", napisao je Netanjahu odgovarajući na ocjenu izraelske glumice Rotem Sela.

"Kao što ste napisali, nema problema s arapskim građanima Izraela. Oni imaju ista prava kao mi i vlada Likuda je investirala u arapski sektor više od bilo koje druge vlade", dodao je Netanjahu.

S obzirom na burna reagovanja u Izraelu, Netanjahu je to pomenuo i na početku današnje sjednice vlade, označivši Izrael "jevrejskom, demokratskom državom" s jednakim pravima, ali i "nacionalnom državom ne za sve njene građane, već samo za jevrejski narod", prenio je Frans pres.

Netanjahua optužuju da demonizuje izraelske Arape, koji čine 17 odsto populacije, kako bi podstakao izlaznost desničara na parlamentarnim izborima 9. aprila.

On je više puta upozorio da će njegovi protivnici imati podršku arapskih partija i da će učiniti značajne ustupke Palestincima.

Izraelskom lideru prijeti optužnica za korupciju, a glavni protivnik na izborima mu je savez partija centra Plavo bijelo koji predvode bivši komandant vojske Beni Gnac i bivši ministar finansija Jair Laid.

U tom savezu su tri bivša šefa vojske što je doprinijelo da se pobiju Netanjahuove tvrdnje da se radi o "slabim" ljevičarima.

Ne očekuje se da arapske partije budu dio bilo koje koalicije poslije izbora.

Izraelski Arapi su Palestinci koji su ostali u svojim domovima poslije stvaranja Izraela 1948. godine i oni umnogome podržavaju palestinske ciljeve.

Netanjahuova vlada je najviše udesno u istoriji Izraela i on je najavio da će sličnu koaliciju napraviti i poslije predstojećih vanrednih izbora.

Netanjahu se nedavno fokusirao na istaknutog arapskog poslanika Ahmeda Tibija, predstavivši ga kao prijetnju nacionalnoj bezbjednosti u govoru kojim je zvanično započeo izbornu kampanju.

Koristeći svoj nadimak Bibi, Netanjahu je ponavljao parolu "Bibi ili Tibi" koju su prihvatile njegove pristalice, a sve u nastojanju da prikaže kako njegovi protivnici koju zavjeru s izraelskim Arapima i neprijateljskim medijima da ga smijene, naveo je AP.

Tibi, ginekolog koji je studirao na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, odgovorio je na to da sve do ove nedjelje nije znao da je protiv svoje volje glavni kandidat za premijera.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније