Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

11. 03. 2019. 22:54 >> 22:18
2

ZVANIČNO

Turska ušla u recesiju

Turska je prošle godine zvanično ušla u recesiju, pošto je njen bruto domaći proizvod pao za 2,4 odsto u četvrtom kvartalu u odnosu na prethodno tromjesečje.

Ovu informaciju danas je saopštio turski zavod za statistiku.

Takvo usporavanje je uslijedilo poslije pada BDP-a od 1,6 odsto u trećem tromjesečju, prenosi BBC, i podsjeća da su dva uzastopna kvartala negativnog privrednog rasta po definiciji recesija.

Trgovinski rat sa SAD-om doveo je do velikog pada vrijednosti turske lire, zbog čega je uvoz poskupio. Turska valuta je oslabila za 30 odsto prema dolaru prošle godine, što znači da je uvoz robe u Tursku poskupio za trećinu.

Zbog toga je turska centralna banaka povećala kamatne stope, čime je podigla i cijenu zaduživanja, a sa poteškoćama su se suočili i segmenti prodaje automobila, nekretnina, ali i industrijska proizvodnja.

Na nivou čitave 2018. godine, Turska je ostvarila privredni rast od 2,6 odsto, što je najsporiji tempo od 2009. godine.

U 2017. zabiležen je ekonomski rast od 7,4 odsto.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније