Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

13. 03. 2019. 10:41 >> 10:07
1

ODGOVORIO NA KRITIKE

Netanjahu Erdogana nazvao diktatorom

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, odgovorio je sinoć na optužbu predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, da je njegova izjava o Izraelu kao nacionalnoj državi "flagrantni rasizam", rekavši da je to šala, a da je Erdogan diktator.

"Turski diktator Erdogan napada izraelsku demokratiju, dok turski novinari i sudije pune njegove zatvore. Kakva šala!", objavio je Netanjahu na Tviteru. Netanjahu je dodao da "u Izraelu niko nije građanin drugog reda".

"Izrael je demokratija u kojoj svi Izraelci, uključujući naših skoro dva miliona arapskih građana, uživaju jednaka individualna prava. Ali Izrael je takodje jedna i jedina jevrejska država sa Davidovom zvijezdom na našoj zastavi, Hatikvom, našom nacionalnom himnom, hebrejskim, našim zvaničnim jezikom i gdje Zakon o povratku daje svakom Jevrejinu širom svijeta pravo da se vrati u domovinu naših predaka", napisao je izraelski lider.

Erdoganov portparol Ibrahim Kalin, prethodno je objavio na Tviteru da "Netanjahu kaže da je Izrael "nacionalna država ne za sve svoje građane nego samo za jevrejski narod", prenijeli su izraelski mediji.

On je oštro osudio, kako je naveo, "taj flagrantni rasizam i diskriminaciju", dodavši da "1,6 miliona Arapa/ muslimana živi u Izraelu" i upitao da li će zapadne vlade reagovati ili ponovo ćutati pod pritiskom.

Portparol je aludirao na kontroverzu u Izraelu, koju su izazvala upozorenja Netanjahuove konzervativne partije Likud, da će se ljevičarska vlada oformiti nakon izbora u aprilu, uz podršku arapskih anticionističkih stranaka.

Kalin je nakon Netanjahuovog odgovora napisao da "država aparthejda, koju on predvodi, drži pod okupacijom palestinske zemlje, ubija žene i djecu i zatvara Palestince u njihovoj sopstvenoj zemlji".

Erdogan često kritikuje Izrael iako su dvije zemlje postigle dogovor o pomirenju 2016. godine i tako prevazišle jaz nastao zbog upada izraelskih komandosa na turski brod koji je 2010. godine nosio pomoć pojasu Gaze. Deset turskih aktivista ubijeno je u tom incidentu.

Netanjahu je odgovarao kritikujući politiku Turske prema turskoj manjini, uz ocjenu da se čini kako ta zemlja "svakim danom postaje sve više diktatorska".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније