Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

15. 03. 2019. 07:54 >> 10:29
71

NOVI ZELAND

U napadu na dvije džamije ubijeno 49 ljudi

U napadu na dvije džamije na Novom Zelandu danas je poginulo 49 ljudi, saopštile su vlasti novi bilans stradalih.


Novozelandski policijski zvaničnik Majk Buš rekao je novinarima da je za ubistva u Krajstčerču, trećem po veličini gradu u zemlji, optužen muškarac koji će se sjutra pojaviti pred sudom.

Buš nije kazao da li je ista osoba odgovorna za oba napada.

Policija je saopštila da je privela četiri osobe, među kojima je jedan australijski ekstremni desničar. 

Premijer Australije Skot Morison potvrdio je vijest o privođenju Australijanca, čije ime nije saopšteno i dodao da je napad na Novom Zelandu "djelo jednog ekstremno desničarskog teroriste".

Agencija AP prenijela je da je Australijanac preuzeo odgovornost za napad navodeći da je otišao namjerno na Novi Zeland da bi planirao i sproveo napad.

Policija je u vozilima privedenih pronašla i eksplozivne naprave koje su deaktivirane. 

Napad se dogodio dok su džamije bile pune vjernike koji su došli na molitvu petkom.

Novi Zeland je inače poznat po niskoj stopi kriminala i oružani napadi su rijetki. 

"Napadač je upao u džamiju Masdžid Al Nor desetak minuta po početku molitve i otvorio vatru. Ispalio je desetine, ako ne i stotine metaka. On je bijelac, plave kose, niskog rasta, nosio je šlem i pancir", rekao je očevidac Ahmad al-Mahmud. 

Svjedoci kažu da su vidjeli muškarca koji nosi kamuflažno odijelo i kacigu kako izlazi iz džamije poslije pucnjave, a nepotvrđeni izvještaji upućuju na pronalazak bombe u neposrednoj blizini.

Lokalno stanovništvo muslimanske vjeroispovesti je navodno jurilo napadača iz Linvud džamije i pucalo na njega, prije nego što se odvezao motornim vozilom. 

Policija je uhapsila četiri osobe, uključujući i jednu ženu, a javni objekti su zatvoreni kao i sve džamije na Novom Zelandu. 

Jedan od napadača je identifikovan kao Brenton Tarant, a mediji prenose da je on na svom Fejsbuk profilu uživo prenosio napad, za koji je sam istakao da je terorističke prirode.

Napadač objavio manifest

Jutro uoči napada Brenton Tarant je na Tviteru podijelio svoj manifest nazvan "The Great Replacement" (Velika zamjena) na 73 stranice.

On je u njemu dao jezivo objašnjenje za to zašto će da počini ubistva i opisao je da ga je inspirisao norveški masovni ubica Anders Bering Brejvik.

Ubrzo je Tviter uklonio njegovu objavu.

Jedan od brutalnih napadača, Brenton Tarant, koji je jutros na Novom Zelandu izvršio teroristički napad na džamije, užas je prenosio uživo na svom Fejsbuk profilu! Snimak možete pogledati NA OVOM LINKU

 

Пратите нас на

Коментари71

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније