Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

18. 03. 2019. 13:23   >>  12:49

SKUP U UN

Spriječiti trku u naoružanju u svemiru

Vladini stručnjaci iz 25 zemalja okupili su se u UN-u u Ženevi, na skupu posvećenom sprječavanju trke u naoružanju u svemiru.

"Svemir je sve važniji za ukupnu vojnu dominaciju", rekao je predsjedavajući sastanka, Đulerme de Agiar Patriota, novinarima pred početak dvosedmičnog skupa.

Većina vojnih operacija na Zemlji oslanja se na komunikacijske satelite i svjetske vlade sve su više zabrinute da bi oni mogli biti uništeni, dodao je brazilski diplomata.

UN-ov sastanak iniciran je prije nego je američki predsjednik Donald Tramp prošli jun najavio planove za uspostavu Svemirskih snaga kao nove grane vojske, kako bi jamčile "američku dominaciju u svemiru".

Godine 2008. Rusija i Kina predložile su da se sklopi sporazum koji bi zabranio postavljanje oružja u orbiti i dalje, kao i napade na objekte u svemiru. No zapadne države tome su se usprotivile. SAD i EU podržavaju umjesto toga neobvezujuće mjere.

Ženevski sastanak, na kojem učestvuje i Iran, Pakistan i Indija, trebao bi da omogući pomake u tom pogledu i rezultira nizom predloga koji bi mogli biti uključeni u budući UN-ov sporazum.

"Učesnici će razgovarati o tome treba li se fokusirati na zabranu određenih vrsta oružja ili određene vrste ponašanja u svemiru", rekao je Patriota.

Razmatraće se pravno obvezujuća pravila i neobavezujuće mjere transparentnosti.

Neprijateljskim potezima moglo bi se smatrati ometanje signala komunikacijskih satelita, napadanje satelita laserima ili projektilima, te detoniranje objekata u svemiru kako bi se stvorilo otpad koji bi smetao drugim svemirskim objektima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније