Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

20. 03. 2019. 09:38   >>  09:03

ČEŠKI MEDIJI

Zeman optužio Tursku da je saveznik ID-a

Predsjednik Češke Miloš Zeman optužio je turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da islamizacijom Turske približava zemlju islamskim radikalima a da je Turska time što je, kako je rekao, posredovala u izvozu nafte iz Islamske države postala faktički njen saveznik.

"Zašto napadaju Kurde? Pa zato što su (Turci) faktički saveznici Islamske države. Znači, iako je članica NATO i želi u Evropsku uniju, iako je malo vjerovatno da će u nju biti primljeni, ima informacija da je u vrijeme kada je Islamska država okupirala veliki dio Sirije i Iraka Turska bila ta koja je posredovala u nekim logističkim operacijama snabdijevanja Islamske države. Konkretno u izvozu nafte", kazao je predsjednik Zeman u utorak tokom obilaska Karlovarskog regiona.

Češki mediji javljaju danas da je Zeman izjavio da turski predsjednik Erdogan igra na islamizaciju Turske.

"To više nije ona sekularna država Ataturka, već je to prije država koja ispovijeda islamsku ideologiju. A iz toga logično proizilazi da je bliska islamskim radikalima iz čega logično proizilazi da napada Kurde", kazao je Zeman u susretu sa mještanima tog regiona na zapadu Češke.

Prethodno je turski predsjednik na mitingu pred regionalne izbore u Turskoj pokazao inserte iz snimka terorističkog napada na muslimanske vjernike u džamiji u Krajstčerču na Novom Zelandu kao ilustraciju porasta islamofobije i napada na islam i oštro zamijerio što se taj napad ne naziva hrišćanskim terorizmom, kada se već u javnosti teroristički napadi koje su izveli muslimani označavaju kao "islamski terorizam".

Predsjednik Zeman je takođe odgovarajući na pitanja građana preporučio decentralizaciju kao rješenje krize u Ukrajini zato što, kako je kazao, Ukrajinci i građani Ukrajine koji govore ruski ne podnose baš jedni druge.

"Razumno rješenje je uključeno u sporazume iz Minska ali nažalost niko se njime ne rukovodi, a to su izmjene Ustava Ukrajine. Znači, konkretno decentralizacija Ukrajine da ne samo regioni ruskog govornog područja već svi regioni dobiju veću samostalnost", rekao je češki predsjednik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније