Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

20. 03. 2019. 10:28 >> 09:54

10 MILIJARDI EURA

Bregzit će skupo koštati Španiju

Centralna banka Španije je saopštila da će ova zemlja pretrpjeti ozbiljnu finansijsku štetu u slučaju Bregzita bez sporazuma.

U izvještaju Centralne banke Španije se navodi da bi u slučaju Bregzita bez sporazuma, Španija tokom narednih pet godina pretrpela štetu veću od 9,5 milijardi eura.

Napominje se i kako će bilo koji oblik Bregzita uzrokovati finansijsku štetu u Španiji, prenosi Al Džazira

U izvještaju se dodaje da će u slučaju Bregzita bez sporazuma ekonomski rast Španije u narednih pet godina pasti na 0,82 odsto.

Stručnjaci Centralne banke Španije su procjenili da će, ukoliko zaista dođe do Bregzita bez sporazuma, Španija u narednih pet godina imati pad izvoza za 2,6 odsto kao i pad uvoza od 1,78 odsto.

Britanski parlament je 14. marta usvojio predlog Vlade premijerke Tereze Mej o ponovnom glasanju o sporazumu o Bregzitu i prolongiranju Bregzita do 30. juna.

Prema ovoj odluci, Velika Britanija vjerovatno neće napustiti Evropsku uniju 29. marta, kao što je bilo planirano.

Očekuje se da će premijerka Mej uskoro tražiti od zvaničnika Evropske unije da odobre odgađanje Bregzita do 30. juna.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније