Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

20. 03. 2019. 22:26 >> 21:53

ALI UZ USLOV

Tusk: Moguće kraće odgađanje datuma Bregzita

Lideri Evropske unije (EU) spremni su da dozvole kratko odgađanje datuma istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji, ukoliko bi britanski parlament "pozitivno glasao" o sporazumu koji su London i Brisel već postigli, izjavio je danas predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

"U svjetlu konsultacija koje sam posljednjih dana imao sa rukovodiocima EU, vjerujem da je kratko odgađanje moguće ali pod uslovom da (britanski poslanici) pozitivno glasaju o sporazumu o povlačenju", rekao je Tusk novinarima.

Predsjednik Evropskog savjeta je rekao da je ostaje otvoreno pitanje o dužini odgađanja Bregzita.

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je od EU da odgađanje bude do 30. juna što su neki lideri Unije ocijenili da je to kasno i da bi moglo da izazove političke i pravne posljedice.

Lideri EU će na dvodnevnom samitu koji sjutra počinje u Briselu razgovarati o tom pitanju.

"Ako oni (lideri) prihvate moje preporuke sa pozivitnim glasanjem u Predstavničkom domu (britanskog parlamenta) naredne nedjelje, onda bismo mogli da formalizujemo odluku o odgađanju u pisanoj formi", dodao je Tursk koji nije isključio mogućnost novog samita EU naredne nedjelje.

Premijerka Mej je rekla da će ponovo organizovati glasanje o sporazumu ali nije navela datum. Britanski parlament je već dva puta odbacio sporazum.

Bregzit zvanično stupa na snagu 29. marta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније