Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

26. 03. 2019. 13:15 >> 13:13
2

EU PARLAMENT ODLUČIO

Kazaljke na satu pomjeraćemo do marta 2021.

Poslanici u Evropskom parlamentu izglasali su predlog Direktive o ukidanju pomjeranja sata uslovljenog izmjenom godišnjih doba i stavljanju van snage Direktive 2000/84/EZ na plenarnoj sjednici u Strazburu.

Posljednje zajedničko pomjeranje kazaljki sata na ljetne računanje vremena trebalo bi se dogoditi posljednje nedjelje u martu 2021., a države članice koje žele da ostanu pri zimskom računanju vremena, trebalo bi svoje standardno vrijeme promijeno posljednje sedmice oktobra 2021. godine.

Nakon današnjeg glasanja, Evropski parlament je spreman za daljnje pregovore sa Savjetom ministara.

Prije donošenja odluke o tome koje će se standardno vrijeme primjenjivati, države članice treba da sprovedu javna savjetovanja kako bi se uzele u obzir želje građana. Takođe, u odabiru vremenske zone, svakako su relevantni geografski faktori i specifičnosti regija u kojima se nalaze pojedine države članice.

Za sprovođenje ove Direktive potrebna je međusobna saradnja država članica, kako bi se na usklađen i koordinisan način donijele odluke o predviđenom standardnom računanju vremena. Potrebno je uspostaviti koordinacijski mehanizam koji će se sastojati od po jednog imenovanog predstavnika iz svake države članice i jednog predstavnika Komisije.

Kako bi se izbjegli poremećaji u saobraćaju, komunikacijama i drugim sektorima, države članice trebale bi najkasnije do 1. aprila 2020. godine da obavijeste Komisiju, u slučaju da namjeravaju da promijene svoje standardno vrijeme posljednje nedjelje u oktobru 2021. godine.

Ako Komisija utvrdi da predviđeni vremenski aranžmani mogu značajno i trajno da utiču na pravilno funkcionisanje jedinstvenog tržišta, može se podnijeti predlog za odgodu primjene Direktive za najviše 12 mjeseci i podnijeti novi zakonodavni prijdlog.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније