Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

28. 03. 2019. 12:45 >> 12:11

NAREDNE SEDMICE

Fejsbuk kreće u borbu protiv ekstremne desnice

Na društvenoj mreži više neće moći da se šire ideje o nadmoći bijelaca. Sve pohvale, podrška ili širenje nacionalizma i separatizma biće uklanjani sa Fejsbuka i Instagrama od sljedeće sedmice, saopštila je kompanija Fejsbuk.

Društvena mreža najavila je i rigoroznije praćenje i blokiranje materijala koje dijele terorističke grupe.

Korisnici koji preko Fejsbuka pokušaju da pronađu "uvrjedljiv" sadržaj biće preusmjereni ka stranicama dobrotvornih organizacija koje se bore protiv ekstremizma krajnje desnice.

Fejsbuk se našao pod pritiskom javnosti, nakon što je muškarac koji je ubio 50 ljudi u dvije džamije na Novom Zelandu, napad emitovao uživo preko ove društvene mreže.

Određeni sadržaji koji su promovisali nacionalizam bijelaca, ranije su bili dozvoljeni na Fejsbuku i nijesu smatrani rasističkim - uključujući i pozive na stvaranje država koju bi činili samo bijelci.

Kompanija je svoje odluke objašnjavala time da su određeni sadržaji koji promovišu "bijeli nacionalizam" prihvatljiv oblik izražavanja na nivou "stvari koje su važan dio identiteta ljudi, poput američkog ponosa i baskijskog separatizma".

Međutim, u blogu koji je kompanija sada objavila, stoji da je nakon tri mjeseca konsultacija sa "članovima civilnog društva i akademika", utvrđeno da "bijeli nacionalizam" ne može da bude "smisleno odvojen" od desničarskih organizacija koje vjeruju u nadmoć bijelaca ili grupa koje šire govor mržnje.

Nakon pucnjave na Novom Zelandu, nekoliko svjetskih lidera pozvalo je društvene mreže da preuzmu veću odgovornost za sadržaj koji radikalni desničari objavljuju na njihovim platformama.

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern izjavila je da su društvene mreže "izdavači, a ne samo prenosioci" poruka i da imaju odgovornost za materijal koji korisnici objavljuju.

Fejsbuk je ranije saopštio da je snimak napada na Novom Zelandu pogledan više od 4.000 puta prije nego što ga je društvena mreža obrisala, kao i da je u roku od 24 sata spriječeno objavljivanje 1,2 miliona kopija snimka i obrisano 300.000 objavljenih kopija.

Grupa koja zastupa muslimane u Francuskoj, podigla je tužbu protiv Fejsbuka i Jutjuba, jer su dopustili da se snimak uopšte pojavi na njihovim platformama.

I druge mreže i grupe preduzimaju korake kako bi spriječile dijeljenje snimka. Redit je zabranio forum pod nazivom "gledajtekakoljudiumiru" ("watchpeopledie)", nakon što su članovi podijelili snimak sa Novog Zelanda.

Kompanija Valve, koji upravlja mrežom igara na sreću Stim (Steam), saopštila je da je više od 100 postova korisnika koji su pokušali da odaju poštu strijelcu uklonjeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније