Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, Objavila: J.B.Č. ]

01. 04. 2019. 08:13 >> 07:38

JAPAN

Počinje "Reiva", nova carska era

Japan je najavio da će nova imperijalna era u ovoj zemlji započeti 1. maja i da će se zvati "Reiva", što označava red i harmoniju.

BBC piše kako se sadašnje doba, odnosno Heisei, završava za mjesec istorijskim odstupanjem cara Akihitoa. Glavni sekretar vlade Jošihide Suga otkrio je naziv ere prilikom obraćanja javnosti putem televizije poručujući da se nada kako će novi naziv biti široko prihvaćen u japanskom narodu te da će nositi značenje u njihovim životima.

Premijer Japana Šinzo Abe obratio se naciji kako bi objasnio značenje novog naziva ističući da se za vladavinu svakog japanskog cara daje naziv eri, koji se koristi uz zapadni kalendar. On je istakao da se naziv novog doba sastoji od dva pojma i to Rei i Va, a koji znače "red" ili "zapovjest" i "mir" ili "sklad".

"Naša se zemlja suočava s velikom prekretnicom, ali postoji mnogo japanskih vrijednosti koje ne bi trebalo da nestanu", rekao je Abe.

U modernoj istoriji Japana postojala su samo četiri razdoblja: sadašnje doba cara Akihitoa, koje znači "postizanje mira", prethodila je era Šova (od 1926. do 1989. godine) koja se može prevesti kao "prosvijetljena harmonija". Prije toga, Taišo era (od 1912. godine do 1926. godine), a koja je značila "veliku pravednost", dok je Meiji gengo (od 1868. godine do 1912. godine) značio "prosvijetljeno pravilo".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније