Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

01. 04. 2019. 14:17 >> 13:47

DRUGA RUNDA

Britanski poslanici danas ponovo o Bregzitu

Britanski poslanici danas će održati drugu rundu glasanja o alternativnim predlozima za Bregzit.

Cilj glasanja je da se vidi koje predloženo rješenje će dobiti većinu, mada postoji mogućnost da ga ni jedno ne dobije.

Ni jedno od osam predloženih opcija nije dobilo većinu u prvoj rundi indikativnog glasanja 27. marta, ali ona koja su dobila najviše podrške poslanika su carinska unija sa EU i referendum o bilo kakvom sporazumu, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Mnoge od ovih osam opcija se vraćaju danas na glasanje za drugu rundu, ali neke su zamijenjene novim alternativama.

Britanija je trebalo da napusti EU 29. marta ali je to moralo da bude odloženo zbog toga što sporazum koji je sa EU usaglasila premijerka Tereza Mej nije dobio podršku parlamenta.

Sporazum Tereze Mej kojim se predviđa da Velika Britanija napusti EU sa peridom tranzicije do kraja 2020. odbačen je u petak treći put u parlamentu.

Ona je ipak u trećem glasanju pridobila više poslanika nego ranije što je, prema njenom portparolu, znak da se "ide u dobrom pravcu".

Među alternativnim predlozima koji su danas na dnevnom redu su između ostalog predlog za model Norveška plus, prema kome bi se uspostvila specifična carinska unija sa EU, ili ostanak u carinskoj uniji.

Glasovi poslanika imaju samo indikativnu vrijednost. U znaku razdora u vladi ministar pravde Dejvid Gok je ocijenio juče da ne bi bilo održivo da vlada ignoriše volju poslanika dok je ministarka finansija Elizabet Tras rekla za BBC da premijerkina opcija ostaje najpopularnija i najpromišljenija.

Tereza Mej treba da predstavi svoje planove na predstojećem evropskom samitu sazvanom za 10. april.

Mej je u petak nagovijestila mogućnost prijevremenih izbora navodeći da je parlamentarni proces dostigao svoju granicu.

Takođe postoji mogućnost da premijerka traži novo odlaganje Bregzita, duže ovog puta, ali ono treba da bude opravdano i obavezalo bi Britaniju da učestvuje na evropskim parlamentarnim izborima krajem maja, navodi Frans pres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније