Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

03. 04. 2019. 07:53   >>  07:53

TRAMP IZRIČIT

Članice NATO-a moraju povećati izdvajanja za odbranu

Američki predsjednik Donald Tramp pohvalio je članice NATO-a zbog povećanja njihovih finansijskih doprinosa alijansi, ali ih je i pozvao da izdvajaju još više sredstava, navodeći da SAD i dalje imaju disproporcionalan udio u troškovima odbrane Evrope.


Tramp, koji je ranije nagovijestio da bi mogao da povuče SAD iz alijanse ako njene članice ne povećaju znatno svoja izdvajanja za odbranu, izdvojio je Njemačku kao zemlju koja nije u dovoljnoj mjeri povećala finansijske doprinose.

"Njemačka ne plaća svoj dio. Imam simpatije prema Njemačkoj, ali oni ne plaćaju koliko bi trebalo. Mi plaćamo veliki dio troškova NATO koji u osnovi štiti Evropu", rekao je Tramp.

On se u Bijeloj kući sastao ss generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji boravi u Vašingtonu povodom obilježavanja 70. godišnjice osnivanja alijanse.

"Radimo zajedno na tome da neki od naših saveznika počnu da plaćaju svoj dio. U nekom trenutku, to će morati da bude povećano", rekao je Tramp novinarima pred Stoltenbergom.

Stoltenberg je zahvalio Trampu na njegovoj "snažnoj posvećenosti NATO" i na tome što podstiče članice alijanse da povećaju izdvajanja.

Finansijska izdvajanja 29 članica NATO, koja su bila smanjena po okončanju Hladnog rata, počela su da se povećavaju od 2014. godine, prije nego što je Tramp postao predsjednik SAD.

Poslije ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim, članice su se dogovorile da povećaju budžete za odbranu i da do 2024. godine počnu da izdvajaju dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za troškove odbrane. SAD troše oko 3,4 odsto BDP-a na odbranu.

Njemačka je na meti Trampa jer sada planira da troši 1,5 odsto BDP-a do 2024. godine.

Otkako je Tramp postao predsjednik SAD, ostale članice NATO povećale su budžete za odbranu za 41 milijardu dolara. Do kraja 2020. godine, povećanje će iznositi 100 milijardi dolara, rekao je Stoltenberg.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније