Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

03. 04. 2019. 11:21 >> 11:21

U MALEZIJI

Bivši premijer pronevjerio više miliona dolara

U Kuala Lumpuru je danas počelo suđenje za korupciju bivšem malezijskom premijeru Nadžibu Razaku, koji je osumnjičen za pronevjeru više miliona dolara iz državnog investicionog fonda.

Suđenje je počelo tačno deset godina od kada je Nadžib Razak prvo izabran na mjesto premijera, da bi prošle godine doživeo težak poraz na parlamentarnim izborima zbog navoda o korupciji.

Državni tužilac Tomi Tomas rekao je u uvodnom izlaganju da je Nadžib imao skoro apsloutnu vlast gotovo cijelu deceniju.

"Optuženi nije iznad zakona i njegova optužnica i njegovo suđenje treba da posluže kao presedan za sve one koji budu imali tu istaknutu funkciju", rekao je Tomas.

Nadžibovi advokati danas su hitno uložili žalbu na optužbe koje uključuju krivičnu iznevjeru povjerenja, pranje novca i zloupotrebu vlasti. Sudija višeg suda rekao je da će žalbu razmatrati kasnije i dozvoliti da suđenje počne.

Tačno prije deset godina Nadžib je postao šesti malezijski premijer, ali bijes zbog skandala oko državnog investicionog fonda 1MDB dovelo je do gubitka izbora u maju prošle godine.

Američki istražitelji ukazuju da su Nadžib i njegovi saradnici ukrali više od 4,5 milijardi dolara iz fonda 1MDB između 2009. i 2014. godine.

Prema njihovim navodima, tako stečena dobit oprana je preko niza bankovnih računa u SAD i drugim zemljama da se finansiraju holivudski filmovi, kupuju hoteli, luksuzne jahte, umjetnička djela, nakit i druge ekstravagantne stvari.

Navodno je oko 700 miliona dolara iz fonda, osnovanog za ekonomski razvoj Malezije, stiglo do Nadžibovog ličnog računa. Prema tužiocu Tomasu bivši premijer bio je glavna moć iza fonda 1MDB i njegove kćerke firme SRC. On je upravljao poslovima umjesto upravnog odbora.

Šezdeset petogodišnji Nadžib, jedan od rijetkih jugoistočnih vođa koji je izveden pred sud poslije gubitka funkcije, izjasnio se da nije kriv i rekao da nije ništa nezakonito uradio.

Njega je dočekala mala grupa pristalica kada je danas stigao u sud, oni su sagli glave u kratkoj molitvi prije nego što je ušao u zgradu.

Ovo suđenje prvo je od nekoliko za Nadžiba koji je optužen po 42 tačke optužnice u jednom od najvećih krivičnih suđenja u Maleziji. Njegova supruga Rosmah Mansor takođe je optužena za pranje novca i izbjegavanje poreza vezano za fond 1MDB. Ona se takođe izjasnila da nije kriva, a datum početka njenog suđenja još nije zakazan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније