Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

05. 04. 2019. 23:33 >> 23:30
2

SAUDIJCI ZAPRIJETILI

U prodaji nafte zamijeniće dolar drugom valutom

Saudijska Arabija prijeti da će u prodaji nafte dolar zamijeniti drugim valutama, ako Vašington usvoji zakon koji će članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte izložiti mogućim tužbama zbog povrede propisa o tržišnom takmičenju, izjavila su za Rojters tri upućena izvora.

O toj su mogućnosti proteklih mjeseci interno raspravljali visoki saudijski zvaničnici za energetiku, navode izvori.

Dva su izvora kazala da su Saudijci o tom planu razgovarali sa članicama OPEC-a. Jedan izvor upućen u saudijsku naftnu politiku, kazao je da je Rijad o toj prijetnji izvijestio i američke zvaničnike za energetiku.

Saudijcima smeta američki predlog zakona o zabrani kartelskog udruživanja u proizvodnji i izvozu nafte (NOPEC) iz 2000. godine, prema kojem bi inozemne kompanije ubuduće podlijegale američkom zakonu o tržišnoj konkurenciji.

Usvajanje tog predloga utrlo bi put podizanju tužbi protiv članica OPEC-a, zbog smanjenja proizvodnje kako bi se poduprle cijene nafte.

Šanse za njegovo usvajanje su male, a Saudijska Arabija vjerovatno ga ne bi ni poštovala, ali sama činjenica da Rijad razmatra drastičnu mjeru poput korištenja drugih valuta, umjesto dolara, u prodaji nafte, jasno pokazuje nezadovoljstvo Rijada zbog mogućnih američkih pravnih izazova za OPEC.

Kada bi Rijad zaista odbacio dolar, što je malo vjerovatno, to bi potkopalo njegov status glavne svjetske rezervne valute, smanjilo bi uticaj Vašingtona u globalnoj trgovini i suzilo njegov manevarski prostor za nametanje sankcija drugim zemljama, tumači Rojters.

"Saudijci znaju da imaju dolar kao krajnju opciju", rekao je jedan izvor za Rojters.

U saudijskom i američkom ministarstvu energetike nijesu odgovorili na zahtjev za komentarom.

Američki ministar energetike Rik Peri izjavio je da bi usvajanje NOPEC-a moglo dovesti do neželjenih posljedica.

"Moramo biti oprezni prije no što usvojimo zakon čije bi posljedice mogle nadmašiti ono što želimo postići", kazao je Peri.

Taj bi zakon mogao suziti manevarski prostor proizvođača za upravljanje nabavom na globalnim tržištima i potencijalno dovesti do viška i nižih cijena. To bi pak moglo imati neželjene posljedice u vidu istiskivanja s tržišta brojnih proizvođača, što bi ponovo podiglo cijene, dodao je američki ministar energetike.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније