Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

06. 04. 2019. 15:46   >>  15:47 1

NE POMINJU IZBACIVANJE

Ekvador: Asanž je nezahvalan

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pokazao je "nezahvalnost i nepoštovanje" prema Ekvadoru koji mu je pružio utočište od 2012. godine u ambasadi u Londonu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora, ali nije pomenulo izbacivanje Asanža iz ambasade.

"Širenjem informacija koje falsifikuju istinu, on (Asanž) i njegovi saradnici su još jednom pokazali nezahvalnost i nepoštovanje prema Ekvadoru, umjesto da budu zahvalni zemlji koja ga je gostila skoro sedam godina", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je reagovalo na nedavnu poruku Vikiliksa na Tviteru u kojoj se navodi da su se Kito i London dogovorili da Asanž bude izbačen iz ambasade i predat britanskim vlastima.

Odnosi između Asanža i Ekvadora su se pogoršali posljednjih mjeseci. Poslije nekoliko objavljenih Asanžovih stavova o međunarodnim pitanjima sa kojima se vlasti te zemlje ne slažu, Ekvador je ukinuo neke sisteme komunikacije u ambasadi. 

Predsjednik Lenin Moreno izjavio je nedavno da je Asanž ponovo prekršio protokol o poštovanju uslova pružanja utočišta, ali nije pomenuo izbacivanje Asanža iz ambasade.

Asanž (47) se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbe o silovanju i seksualnom zlostavljanju, koju on poriče.

Asanžu prijeti hapšenje jer je 2012. godine prekršio uslovnu slobodu i biće uhapšen čim izađe iz ambasade Ekvadora. Pored Švedske, u SAD se vodi istraga jer je Vikiliks objavio stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније