Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Blic/Objavio: I. P. ]

06. 04. 2019. 09:59 >> 10:01
1

KRAJ BUMA

Najveća evropska privreda se polako zaustavlja

Vodeći ekonomisti smatraju da je došao kraj velikog ekonomskog buma u Njemačkoj. Ekonomski instituti znatno smanjuju prognoze rasta za ovu godinu, a industrija već bilježi manje narudžbina.

Vodeći ekonomski instituti u Nemačkoj proglasili su kraj višegodišnjeg ekonomskog rasta u Njemačkoj.

Za tekuću 2019. godinu prognozirali su rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od samo 0,8 odsto – prije samo nekoliko mjeseci očekivali su 1,9 procenata.

"Uzlet njemačke ekonomije je završen", kaže zamjenik predsjednika Instituta za ekonomska istraživanja Hale (IVH) Oliver Holtemeler predstavljajući zajedničku analizu nekoliko vodećih instituta koja je objavljena u četvrtak.

"Ipak, smatramo da je opasnost od izražene recesije za sada niska".

Za 2020. godinu stručnjaci i dalje predviđaju rast od 1,8 odsto. Analizu su inače uradili instituti u Esenu, Berlinu, Minhenu, Kilu i Haleu.

Spoljne i unutrašnje prijetnje

Ukoliko dođe do neregulisanog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, odnosno tzv. "tvrdog" Bregzita, ekonomski rast u Njemačkoj vjerovatno će biti "znatno niži" nego što se ranije procjenjivalo, kako u ovoj, tako i u narednoj godini, smatraju ekonomisti.

Oni takođe uočavaju rizike i u neriješenom trgovinskom sporu između dvije najveće svjetske ekonomije, SAD i Kine. Na nacionalnom, njemačkom nivou, privredu usporavaju: nestašica kvalifikovanih radnika, problemi s isporukama roba i poteškoće u automobilskoj industriji.

Uprkos rastućoj zabrinutosti, ministar ekonomije Peter Altmajer očekuje da će se ekonomska situacija uskoro poboljšati.

"Usporavanje makroekonomskih kretanja koje je zabilježeno u drugoj polovini 2018. postepeno će se prevazići, kasnije tokom ove godine", rekao je Altmajer nakon objavljivanja zajedničke dijagnoze stručnjaka.

"Ekonomija će ove godine ponovo oživjeti, ali bez visoke dinamike koju smo imali posljednjih godina", rekao je taj političar Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Rizici zbog ekonomske politike

"Njemačka ekonomska politika takođe stvara rizike, na primjer, opterećujući dugoročnu stabilnost zakonskog penzijskog osiguranja značajnim beneficijama, koje neće moći da se finansiraju prihodima od doprinosa", kritikuju instituti.

"To ukazuje na povećanje poreza koje će Njemačku učiniti manje atraktivnom za investicije". Politika bi zato, savjetuju ekonomisti, trebalo više da se usmjeri na poboljšanje uslova za investitore.

Očekuje se doduše nastavak rasta zaposlenosti, ali usporenijim tempom. Broj zaposlenih će se do 2020. godine povećati na 45,5 miliona, što bi bilo oko 700.000 više nego u 2018.

U istom periodu, očekuje se smanjenje broja nezaposlenih na 2,1 milion. Uprkos slabijem rastu ekonomije, stručnjaci očekuju i nastavak snažnog suficita državne kase. U tekućoj godini, plus bi trebalo da bude 41,8 milijardi eura, a 2020. nešto manji – 35,6 milijardi eura.

Ovakva zajednička dijagnoza stručnjaka obično služi saveznoj njemačkoj vladi kao osnova za sopstvene prognoze, a to zatim čini i osnovu za procjenu poreza. Vlada je skoro prepolovila svoju procjenu za ovu godinu na 1,0 odsto, a u narednoj godini očekuje rast od 1,6 procenata.

Veliki pad narudžbi u industriji

Istovremeno, Savezno ministarstvo privrede saopštilo da je njemačka industrija u februaru imala neočekivano najveći pad u periodu nešto dužem od posljednje dve godine.

Narudžbine unutar Njemačke u februaru su pale za 1,6 odsto, dok su inostrane pale čak za šest procenata. Posebno su se smanjile narudžbine iz zemalja van eurozone – za 7,9 odsto.

Ministarstvo je saopštilo da sa slabijom tražnjom treba računati i u narednim mjesecima, zbog loše globalne ekonomije, trgovinskih sukoba i Bregzita.

Ekonomisti su se iznenadili

Ispostavilo se da je ova silazna putanja njemačke ekonomije iznenadila stručnjake.

"Podaci su gorko razočaranje", rekao je Andreas Šojerle iz Deka banke. "Još jednom je globalna ekonomija njemačku industriju bacila na koljena. Globalni ekonomski preokret je ekstreman i uglavnom ga pokreće azijski region."

Jens-Oliver Niklaš iz berlinskog i brandenburškog udruženja LBBV ocenjuje da je to težak udarac: "Industrijska konjuktura je gotovo u slobodnom padu". Za dobar dio toga vjerovatno je kriva velika neizvjesnost zbog Bregzita.

Neki stručnjaci polažu nade u Kinu – jer ona je smanjila PDV i najavila milijarde investicija u infrastrukturu. "Sve zavisi od toga koliko će potrajati dok te podsticajne mjere kineske vlade budu imale pozitivan učinak na Evropu", ocjenjuje glavni ekonomista VP banke Tomas Gicel.

Kina je najvažniji trgovinski partner Njemačke.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније