Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

07. 04. 2019. 16:59   >>  17:02 1

U RUANDI

Makron: 7. april nacionalni dan sjećanja na genocid

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da će 7. april biti nacionalni dan sjećanja na genocid počinjen prije 25 godina u Ruandi gdje je stradalo više od 800.000 ljudi.


"Predsjednik pozdravlja rad na sjećanju koji predvode preživjeli, i želi da 7. april bude dan sjećanja na genocid (u Ruandi)", saopštio je Makronov kabinet i dodao da predsjednik Francuske izražava solidarnost prema narodu Ruande.

Ruanda je nekoliko puta optužila Francusku za ulogu u genocidu, ocijenivši da je ta zemlja direktno učestvovala i u pripremi masakra, i u genocidu.

Makron je u petak rekao da će istoričarima biti dostupan sav arhivski materijal u Francuskoj o Ruandi i dodao da će poboljšati mjere na sudjenju u Francuskoj optuženima za genocid.

U Ruandi će danas raznim manifestacijama početi nedjelja komemoracije povodom 25 godina od genocida koji se dogodio 1994. godine, i u kojem je stradalo više od 800.000 ljudi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније