Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Agencije [ Objavio: O.Z. ]

08. 04. 2019. 22:20 >> 22:24
1

RAZGOVARAO SA ERDOGANOM

Putin: Moguća proizvodnja oružja sa Ankarom

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se u Moskvi, samo nekoliko dana nakon što je pojačan sukob Vašingtona i Ankare zbog mogućih vojnih planova Turske u Siriji i kupovine ruskog antiraketnog odbrambenog sistema S-400, koji nije kompatibilan sa sistemom NATO-a, čija je Turska članica. Dvojica zvaničnika razgovarala su o vojno-tehničkoj saradnji i zajedničkim energetskim projektima.

Putin je rekao da je sa Erdoganom razgovarao o jačanju vojne i tehničke saradnje dvije zemlje i dodao da je prvi korak u toj saradnji "isporuka sistema protivvazdušne odbrane S-400 u Tursku".

"Moguće je da ćemo započeti zajednički razvoj i proizvodnju visokotehnološke vojne opreme", rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Turske, prenosi TAS S.

Erdogan, koji boravi u Rusiji treći put od početka godine, ponovio je da se prva isporuka S-400 očekuje u julu.

Američka administracija je zatražila ranije od Turske da izabere između ruskog S-400 i američkih aviona F-35, koje Turska takođe želi. Amerikanci su potom obustavili tu isporuku poslije odluke Ankare koja se opredijelila za rusku vojnu opremu.

SAD i druge članice NATO-a navode da ruski sistem nije kompatibilan sa savezničkim sistemima i da predstavlja prijetnju po bezbjednost.

Putin je kazao da je Rusija i dalje vjeran dostavljač gasa Turskoj.

"Turska ima mnogo ugovora na polju dostave gasa, ali daleko je od toga da svi ispunjavaju svoje ugovorene obaveze. Rusija ih stabilno ispunjava, po pitanju zapremine i cijena", rekao je Putin.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније