Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

10. 04. 2019. 10:30   >>  10:30

ČEŠKA POMAŽE S. MAKEDONIJU

Milion eura za pograničnu policiju

Češka će u Sjevernu Makedoniju poslati specijalnu opremu za otkrivanje nelegalnih migranata u kamionima, a ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček predao je u Skoplju i poklon vlade - milion eura za sjevernomakedonsku pograničnu policiju i jedinicu specijalizovanu za suzbijanje nelegalne migracije, saopštilo je češko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

"Ovo nije prvi poklon Sjevernoj Makedoni. Od 2016. godine pomažemo redovno u okviru programa MUP-a. Pomoć Makedoniji je već skoro četiri miliona eura. To je najbolji način da se zajedno borimo protiv fenomena, kao što je nelegalna migracija ili organizovani kriminal", kazao je ministar Hamaček.

Taj novac sjeverno-makedonska policija upotrijebiće za kupovinu dva broda, termovizije i specijalnih video kamera, a uz to će im češka policija dati na raspolaganje i specijalnu opremu za kontrolu kamiona.

"Dogovorili smo se da ćemo staviti na raspolaganje našu policijsku opremu koja će omogućiti da se otkriju osobe sakrivene u kamionima, bez toga da kamion mora da se otvori", rekao je Hamaček tokom obilaska graničnog prelaza Bogordica, prenio je češki MUP.

Češka takođe računa da će i dalje slati kolegama u Skoplje pomoć na granici sa Grčkom i češke policijace, kojih je već u nekoliko smjena od 2016. godine prošlo 974.

Češki kontingent je najveći među sedam stranih zemalja koje slanjem svojih policajaca u Sjevernoj Makedoniju pomažu da balkanska migracijska trasa ostane zatvorena.

"Naša pomoć nije samo novčana, šaljemo i policajce. Spremni smo da nastavimo sve dok Sjeverna Makedonija bude izložena migracijskim pritiscima", obećao je Hamaček.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније