Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

12. 04. 2019. 10:12 >> 10:12

VLASTI EKVADORA SAOPŠTILE

Uhapšen i "ključni igrač" Asanža

Ministarka unutrašnjih poslova Ekvadora Marija Paula Romo saopštila je da je uhapšena osoba za koju se sumnja da je ključni igrač Vikiliksa. Neimenovani zvaničnik ekvadorske vlade otkrio je za AP da se radi o švedskom programeru koji se zove Ola Bini.

Romova je rekla da je ta osoba, koju nije imenovala, uhapšena zbog sumnje da je kovala zavjeru protiv vlade u Kitu, a hapšenje je izvedeno na aerodromu glavnog grada Ekvadora kada je ta osoba pokušala da se ukrca na let za Tokio.

"Osoba bliska Vikiliksu, koja je imala prebivalište u Ekvadoru, uhapšena je u popodnevnim časovima, dok se pripremala za putovanje u Japan", napisala je Romova sinoć na Tviteru.

AP navodi da se ovo hapšenje desilo samo nekoliko sati poslije hapšenja osnivača Vikiliksa u Londonu, pošto mu je vlada Ekvadora ukinula azil, čime je otvoren put njegovom izručenju SAD.

Romova je Si-En-Enu rekla da je uhapšeni živio nekoliko godina u Ekvadoru i da je često putovao u London.

"On je priveden jednostavno zbog istražnih razloga", navela je ekvadorska ministarka.

Podsjetimo, Asanž je prije više od šest godina dobio azil Ekvadora i nalazio se u ambasadi te zemlje u Londonu, jer mu je prijetilo izručenje u Švedsku, gdje se protv njega vodio postupak za navodno seksualno uznemiravanje. Asanž je sve vrijeme tvrdio da je taj proces namješten, kao i da je cilj da se oh uhapsi i isporuči SAD, gdje ga terete za najteže djelo - odavanje državnih tajni budući da je Vikiliks objavio na hiljade i hiljade tajnih dokumenata američke diplomatije.

Proces za seksualno zlostavljanje je u međuvremenu odbačen, ali je ostao onaj u SDA i kako je juče i potvrđeno iz londonske policije, Asanž je uhapšen upravo na osnovu potražnje Vašingtona.

Asanž je, inače, do skora bio "miran" u ambasadi Ekvadora, ali je pao u nemilost nakon što je Vikiliks počeo da kritikuje rad ekvadorskih vlasti, što je zvaničnike te zemlje veoma naljutilo.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније