Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

12. 04. 2019. 09:52 >> 09:58

UPRKOS PREGOVORIMA O MIRU

Talibani objavili proljećnu ofanzivu

Talibani su objavili početak svoje godišnje proljećne ofanzive iako su u toku mirovni pregovori sa SAD-om i avganistanskom vladom. "Naš posao oko džihada još nije završen", naveo je u izjavi portparol Zabiula Mudžahid. Izjava je proslijeđena putem Tvitera i sajta talibana.

Talibanska proljećna ofanziva obično označava početak onoga što se u Avganistanu smatra "sezonom borbi" iako su one posljednjih godina trajale i zimi.

Uprkos nedavnim mirovnim inicijativama, i talibani i vlada u Kabulu se nadaju da bi na bojištu mogli ojačati svoj položaj u pregovorima.

SAD su prošlog ljeta pokrenule niz razgovora sa pobunjenicima ne bi li dovele rat do kraja. I pripadnici avganistanske opozicije su se u februaru sastali s talibanima u Moskvi.

Nova runda avganistanskog unutrašnjeg dijaloga, koji za cilj ima "razmjenu mišljenja", planirana je od 19. do 21. aprila u Dohi.

"Iako je veliki dio naše zemlje oslobođen od neprijatelja, strani okupatori i dalje imaju politički i vojni uticaj u našoj islamskoj zemlji", navedeno je u saopštenju talibana. Ovogodišnja ofanziva je dobila ime al-Fath, odnosno "Pobjeda" na arapskom jeziku.

Kako je rečeno, naređen je koordinisani početak operacija u čitavoj zemlji da bi se "eliminisali sunarodnici koji služe u vojsci, policiji i paravojnim formacijama i koje okupatori koriste za sopstvene ciljeve".

Avganistansko ministarstvo odbrane je talibansku objavu nazvalo "propagandom".

"Talibani neće postići svoje zle ciljeve i njihovo jelovanje će biti poraženo, kao i prethodnih godina", navelo je ministarstvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније