Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

12. 04. 2019. 13:11 >> 13:11

U ITALIJI

Bivšem ministru gotovo tri godine zatvora zbog korupcije

Bivši italijanski ministar kulture i bivši gradonačelnik Venecije Đankarlo Galan, osuđen je na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog korupcijske afere.

Kako prenosi index.hr, novac od mita Galan je čuvao u Zagrebu.

Osuđen je, jer je u gradnji brane Moses protiv plime u Veneciji, primio mito od konzorcija "Venezia Nuova", a taj novac je čuvao i prao u Hrvatskoj, javlja "Corriere del Veneto".

Milion i po eura držao je u zagrebačkoj podružnici Veneto banke. Novac od mita bio je na računu Alesandre Farine i njenog supruga Paola Venutija, bivšeg Galanovog saradnika.

Galan je dvaput bio na funkciji ministra. Osim toga, bio je zvaničnik u stranci Silvija Berluskonija "Naprijed Italija", te bivši guverner regije Veneto.

Nakon što je 2014. završio u zatvoru, Galan je morao platiti i 2,6 miliona eura. Uz njega su bili uhapšeni tadašnji gradonačelnik Venecije Đorđo Orsoni i savjetnik za infrastrukturu Renato Čiso.

Galan je bio optužen da je primao milion eura mita godišnje, a on je tvrdio da nije kriv, odnosno da nije primio mito.

Projekt Moses, čija je svrha zaštiti grad da ne potone u lagunu na kojoj je sagrađen, prvi put je razmotren još 1996, ali je izgradnja sistema zaštite počela tek 2004. zbog sporova oko finansiranja i utjicaja na okolinu.

"Corriere del Veneto" piše kako je Financijska policija u sklopu istrage Galana zaplijenila 12,3 miliona eura.

Istraživanje je obuhvatilo šest ljudi; dvojicu računovođa osumnjičenih za pranje novca i četvoro preduzetnika osumnjičenih za izbjegavanje plaćanja poreza koji su surađivali s Galanom. Istraga Finansijske policije je u toku, a istražuje se porijeklo novca položenog na račune u dvije Veneto banke, dvije kompanije i 14 imanja u regiji Veneto i Sardiniji. Takođe, novac je završavao i na računima tvrtki u Panami i na Bahamima, a vodili su ih preduzetnici iz Švajcarske. Novac s tih računa prosljeđivao se na račun u zagrebačkoj banci, na ime Venutijeve supruge, Alesandre Farine.

Tokom pretrage Finansijska policija je pronašla popis nekoliko italijanskih kompanija i saradnika uključenih u malverzacije. Jedna od tvrtki bila je registrovana i otvorena u kancelariji "Mossak Fonsece", firme koja se pojavila u kontekstu svjetske afere Panama Papers.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније