Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B.

14. 04. 2019. 14:26 >> 14:26

ADVOKATICA PORUČILA

Ekvador širio laži o Asanžu

Advokatica uhapšenog osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža rekla je da je vlada Ekvadora širila laži o njegovom ponašanju u ambasadi u Londonu.

Dženifer Robinson rekla je danas za Skaj njus da su ekvadorske vlasti davale skandalozne optužbe protiv Asanža da bi opravdale to što je dozvoljeno britanskoj policiji da uđe u njihovu ambasadu u četvrtak i uhapsi Asanža koji je tu bio sklonjen od 2012.

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno ukinuo je ove nedjelje azil Asanžu čime je otvorio put za britansku policiju da ga uhapsi.

Robinson je rekla da je Asanž živio u vrlo teškim uslovima od kada je Moreno došao na vlast 2017. godine.

Asanž se 2012. sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu kako bi izbjegao da bude izručen Švedskoj zbog optužbe za seksualni napad, koja je u međuvremenu odbačena.

Londonska policija je u četvrtak uhapsila Asanža na osnovu naloga SAD za njegovo izručenje i zbog kršenja uslova kaucije u Velikoj Britaniji. Ekvador je prethodno oduzeo azilantski status Asanžu, navodeći kao razlog njegova "kršenja međunarodnih konvencija i dnevnih protokola".

SAD traže Asanža zbog objavljivanja desetina hiljada tajnih vladinih dokumenata putem Vikiliksa.

Švedska takođe razmatra da obnovi istrage protiv njega oko optužbi za silovanje.

Robinson je rekla da je on spreman da sarađuje sa švedskim vlastima ako bi one zatražile njegovo izručenje, ali da je prioritet da se izbjegne izručenje u SAD, prenosi Frans pres.

"Džulijan se nikad nije brinuo zbog suočavanja sa britanskim ili švedskim pravosuđem. Nama je glavna briga bila i dalje jeste da se spriječi da on bude poslat u SAD", rekla je Robinson.

Asanžovo naredno pojavljivanje pred sudom biće 2. maja putem video veze.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније