Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Sputnjik, objavila B.B. ]

15. 04. 2019. 16:10   >>  16:49 1

RUSKI DIPLOMATA SAOPŠTIO

Rusija i NATO prekinuli saradnju

Rusija i NATO su u potpunosti prekinuli i civilnu i vojnu saradnju, rekao je u intervjuu za Sputnjik zamjenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško.

"NATO je sam odbio konstruktivni razgovor sa Rusijom. On ne postoji. Zasad nema signala da NATO vidi izlaz iz ovog ćorsokaka", naglasio je on.

Prema Gruškovim riječima, Alijansa je otišla isuviše daleko u eskalaciji sukoba sa Rusijom.

"Paradoksalno, ali danas odnos između Rusije i NATO-a najviše podsjeća na vrijeme u kom je i osnovan NATO — uoči Hladnog rata. Ponovo je pala prašina sa ’Armelove doktrine‘ - dijalog i obuzdavanje. Samo u toj formuli ima mnogo obuzdavanja i malo dijaloga", dodao je ruski diplomata.

On je naglasio da ukupni vojni rashodi zemalja NATO-a za prošlu godinu prevazilaze bilion dolara, što je 22 puta više od ruskih troškova za odbranu.

Pritom, Gruško je naglasio da Moskva nema namjeru da učestvuje u trci za povećanje vojnog budžeta sa NATO-om.

Podsjetimo, "Armelova doktrina" je formirana 1967. godine i predviđala je jaku odbranu i dobre diplomatske odnose sa državama Varšavskog pakta. Pomogla je da se otvori put za smanjenje napetosti između Istoka i Zapada početkom 1970-ih godina.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније