Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Radio Slobodna Evropa [ Objavio: O.Z. ]

16. 04. 2019. 09:31   >>  09:31

EU I SAD

Trgovinski pregovori u sjenci neslaganja

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pripremaju se za otvaranje zvaničnih trgovinskih pregovora koji bi trebalo da smanje barijere u međusobnoj razmjeni, mada je ishod doveden u pitanje, i to ne samo zbog starih i novih sporova dvije strane, već i zbog neslaganja na Starom kontinentu, pišu svjetski mediji.

Zemlje Evropske unije su jasnom većinom odobrile mandat Evropskoj komisiji za otpočinjanje zvaničnih trgovinskih razgovora sa Sjedinjenim Državama – nakon višemjesečnog zastoja zbog otpora Francuske koja je u ponedjeljak jedina glasala protiv prijedloga, javila je agencija Rojters (Reuters).

Evropska komisija, koja koordinira trgovinsku politiku 28 zemalja članica, predstavila je svoj prijedlog u januaru, tražeći podršku za započinjanje pregovora koji bi se vodili u dva pravca - jedan za smanjenje tarifa za industrijsku robu, a drugi se tiče olakšica za ispunjavaje EU ili američkih standarda za kompanije koji žele pokazati svoje proizvode.

Komisija je u više navrata saopštila da neće raspravljati o tarifama ili preprekama za trgovinu poljoprivrednim proizvodima, ali, prema pisanju, Rojtersa, široka lista želja administracije američkog predsjednika Donalda Trampa uključuje sveobuhvatan pristup poljoprivrednom tržištu. Francuska je insistirala da poljoprivreda ne bi trebalo da bude uključena u pregovore, ali da odredbe o klimatskim promjenama trebaju – što je težak zahtjev zbog Trampovog povlačenja iz Pariškog sporazuma o klimi.

Rojters podsjeća kako je do smanjenja napetosti između Evropske unije i Sjedinjenih Država došlo već prošlog jula kada se Tramp složio da odustane od nametanja kaznenih tarifa za automobile uvezene iz EU.

Međutim, američke tarife se i dalje primjenjuju na evropski čelik i aluminij, a prošle sedmice Tramp je zaprijetio da će nametnuti dodatne tarife za proizvode vrijedne 11 milijardi dolara, u rasponu od velikih komercijalnih aviona do mliječnih proizvoda i vina, što je, pak, vezano za dugotrajni spor oko subvencija za avione.

Pregovori poslije prijetnji

Nakon što su prošle sedmice jedna drugoj prijetile milijardama dolara u novim tarifama – zbog 14-godišnjeg spora oko avijacije – Evropska unija i SAD započeće trgovinske razgovore što je rezultat prošlogodišnjeg političkog sporazuma između Donalda Trampa i predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, piše Blumberg (The Bloomberg).

Pregovori će početi usred eskalirajućih transatlantskih napetosti jer su SAD optužile Evropsku uniju da ne postupa u dobroj namjeri i da odlaže početak razgovora. Evropska unija je, pak, tražila dogovor sa američkim predsjednikom, dijelom da bi izbjegla Trampove prijetnje vezane za uvoz stranih automobila i auto-dijelova.

Trampovo upozorenje o tarifi za automobile, što bi se zasnivalo na istim nacionalnim sigurnosnim razlozima koje je spominjao prošle godine kada je govorio o čeliku i almunijumu, teško će se odraziti na diskusije, piše Blumberg i dodaje da EU, s druge strane, negira da predstavlja prijetnju Sjedinjenim Državama.

"Mi ovde nijesmo neprijatelji ekonomije, ovdje ne ugrožavamo ekonomiju, mi smo najbliži prijatelji", rekao je evropski komesar za ekonomske poslove Pijer Moskovici u intervjuu za Blumberg prošle sedmice.

U odvojenim trgovinskim zahvatima, EU razmatra „udariti“ na američku robu širokog dijapazona, od ručnih torbi do helikoptera - s tarifama u iznosu od 10,2 milijardi eura (11,5 milijardi dolara) u sporu oko subvencija za Boing. To je uslijedilo nakon prijetnje SAD da će tražiti odštetu od 11 milijardi dolara kroz carine na evropske proizvode, kako bi se suprotstavila državnoj pomoći za Erbas, napisao je Blumberg.

U tekstu se takođe navodi da bi uklanjanje transatlantskih tarifa za industrijske proizvode povećalo izvoz Sjedinjenih Država u EU za 13%, a isporuke evropskog bloka na američko tržište za 10%, saopštila je Komisija u januaru. Blumberg prenosi podatke iz Brisela prema kojima je prosječna tarifa za nepoljoprivredne proizvode 4,2 odsto u EU i 3,1 odsto u SAD.

Pregovori osuđeni na neuspjeh

Iako je Evropa spremna da nastavi razgovore sa Sjedinjenim Državama o transatlantskom trgovinskom sporazumu, oni su možda već osuđeni na propast, piše CNN, ističući kako osim protivljenja Francuske koje može uništiti konačni dogovor, glavna tačka spoticanja je pitanje pregovora oko poljoprivrede – na čemu SAD insistiraju, dok EU tvrdi da poljoprivreda neće biti predmet pregovora.

Iako je mnogo toga u igri - trgovina robom i uslugama između EU i SAD vrijedi više od 1,1 biliona dolara godišnje - francuski predsjednik Emanuel Makron već je istaknuo svoju poziciju o razgovorima: Evropa ne bi trebala pregovarati o trgovinskom sporazumu sa zemljom koja nije dio Pariškog sporazuma o klimi odnosno koja ne bi poštivala stroge ekološke standarde dogovorene u Parizu.

Premda Francuska ne može spriječiti početak trgovinskih razgovora sa Sjedinjenim Američkim Državama, ona može blokirati eventualno postignuti dogovor, jer na kraju sve zemlje članice EU moraju potpisom odobriti postignute trgovinske sporazume.

Kada je riječ o poljoprivredi, Evropska unija veoma štiti svoj subvencionirani poljoprivredni sektor, piše CNN i dodaje da Sjedinjene Države insistiraju da ako Evropa želi dogovor, ona mora uključiti poljoprivredu, jer žele da prodaje poljoprivredne proizvode u Evropi.

To je veoma emocionalno pitanje u mnogim dijelovima Evrope, gdje se birači plaše da će trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama otvoriti vrata genetski modifikovanim usjevima ili pilićima opranim hlorom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније