Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

16. 04. 2019. 11:53 >> 12:50
2

LAŽNE VIJESTI

Šire se teorije zavjere o požaru u Notr Damu

Kao da uništavanje gotovo milenijum stare kulturne baštine cijelog čovječanstva nije bilo dovoljno potresno, na društvenim mrežama i portalima su se, još dok je divljao požar u pariskoj katedrali Notr Dam, počele pojavljivati lažne vijesti i teorije zavjera o uzrocima i podmetačima požara.

Portal Infowars, koji je poznat po širenju lažnih vijesti i teorija zavjere, ali usprkos ili baš zahvaljujući tome ima veliki broj čitalaca, objavio je da je požar namjerno podmetnut. Pozvali su se na objavu na Tviteru koja je u međuvremenu izbrisana, a u kojoj neko nepoznat tvrdi da poznaje nekoga ko radi na obnovi katedrale i sve zna.

Izuzetno je lako, čak i onima sa gotovo nikakvim grafičkim i informatičkim znanjima da lažiraju vijesti kao da ih prenose ugledne medijske kuće.

Internet je prepun takvih slika, a neko je iskoristio CNN-ov grafički izgled i izgled njihovog Tviter profila i proširio vijest da su katedralu zapalili teroristi.

Nakon što se lažna vijest počela širiti brzinom požara koji je progutao krov Notr Dama, Tviter je ugasio lažni profil.

Jednako je završio i lažni Tviter profil Foks Njuza na kojem je objavljeno da je kongresmenka iz Minesote o požaru izjavila: "Kako su sijali, tako žanju."

Stari pokušaj napada predstavljen kao uzrok požara

U septembru 2016. godine spriječen je napad automobilom bombom u blizini katedrale Notr Dam. Pored crkve tada je otkriven automobil sa sedam boca plina. Policija je ubrzo uhapsilatri žene povezane s ISIL-om koje su planirale napad, pri čemu su jedan policajac i jedna teroristkinja ranjeni.

Juče su se počele objavljivati vijesti i linkovi na stare članke, kojima se javnost pokušala uvjeriti da je riječ o istom ili povezanom događaju.

Džihad Voč se posebno istakao naslovom "Muslimanka u potrazi za ljubavlju planirala da pored katedrale Notr Dam u vazduh digne automobil pun boca za plin".

Tek nakon otvaranja teksta, postaje jasno da je riječ o staroj vijesti, namjerno ubačenoj među one o jučerašnjem požaru.

Srednjovjekovni fake news

Ima dosta onih koji likuju nad tragedijom jednog od najpoznatijih kulturnih spomenika u Evropi.

To je čak iskorišteno kako bi se prikazalo da se većina muslimana naslađuje uništenjem katoličke katedrale.

A srbijanski tabloid Informer je zaključio da je katedralu i Francuze stigla neka vrsta kletve: "Stigla ih božija kazna: Francuzi prije šest mjeseci okačili zastavu lažne države Kosovo u katedrali Notr Dam, sada je uništava vatrena stihija!"

U međuvremenu ovaj tabloid je postavio novu priču: "Notr Dam zvonio u čast pobjede Srba nad Turcima! Prema predanju simbol Pariza je 1389. godine slavio pobjedu srpske vojske na Kosovu!"

Srednjovjekovni fake news tako se probio do 21. vijeka.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније