Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Jutarnji, Objavio: I. P. ]

16. 04. 2019. 12:49 >> 20:04
7

FRANCUSKI TUŽILAC

Požar nesrećan slučaj i nije podmetnut

Požar u katedrali Notr Dam u Parizu bio je nesrećan slučaj, rekao je francuski tužilac koji vodi istragu. On je, kako prenose svjetski mediji, dodao da požar nije podmetnut i da se sigurno ne radi o namjernom paljenju.

 

"Ova istraga je izrazito opsežna i komplikovana i trenutno u njoj učestvuje 50 ljudi. Svi favorizujemo teoriju da je požar izazvan nesrećnim slučajem", rekao je francuski tužilac Remi Heic.

Podsjećamo, vlasti su pokrenule istragu o ogromnom požaru koji je juče poslijepodne izbio u katedrali u srcu Pariza, uništivši njen krov i toranj.

Stotine vatrogasaca borilo se s vatrom koja je uništila krov i urušila osam vjekova star toranj katedrale. Požar je trajao osam sati prije nego što je stavljen pod kontrolu, a sačuvani su zvonici i spoljašnji zidovi.

Vatra tinja i dalje unutar bogomolje, a biće potrebna provjera stanja ostatka građevine, kazao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Laurent Nunez.

Kabinet pariškog tužioca objavio je da je započeo istragu o požaru. Nekoliko policijskih izvora otkrilo je da rade pod pretpostavkom da je vatra bila nesrećni slučaj.

Kontrukcija se dobro drži poslije požara

Konstrukcija katedrale Notr Dam se dobro drži poslije požara ali postoje nestabilni delovi unutar zdanja posebno na nivou svoda, saopštila je francuska vlada i dodala da je iz bezbjednosnih razloga evakuisano nekoliko obližnjih stambenih zgrada.

Prema riječima Lorana Nunjeza, radovi na obezbjeđivanju unutrašnjosti katedrale će trajati 48 sati, poslije čega će vatrogasci ući u zdanje sa osobljem Ministarstva kulture kako bi iznijeli umjetnička djela.

Organizacija francuskih biskupija saopštila je da će se sjutra u 17.50 oglasiti zvona svih katedrala i crkava u Francuskoj u znak solidarnosti prema pariskoj biskupiji.

Francusko predsjedništvo saopštilo je da je Emanuel Makron danas primio nekoliko telefonskih poziva podrške stranih zvaničnika i da je tokom dana najavljen razgovor francuskog predsjednika sa papom Franjom.

 Gradonačelnica Pariza An Idalgo danas je predložila da se u Parizu održi međunarodna donatorska konferencija za obnovu Notr Dama.

Francuski predsjednik Emanuel Makron poručio je da će katedrala Notr Dam biti obnovljena.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније