Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila: M.M.Lj. ]

16. 04. 2019. 13:43 >> 13:43
1

CRNOGORKA U PARIZU

"Parižani plakali i aplauzom pozdravljali vatrogasce"

Jutro nakon požara u katedrali Notr Dam, Pariz je neobično tih, muk na ulicama i u metroima, dok je sinoć gašenje požara posmatralo hiljade uplakanih ljudi, kaže za naš Portal crnogorska studentkinja iz glavnog grada Francuske, Neda Mališić.

 

Neda Mališić, koja studira u Parizu, kaže za Portal RTCG da su se kilometrima oko Notr Dama sinoć prostirale kolone Parižana koji su u tišini posmatrali kako gori krov jednog od najvećih istorijskih zdanja.

„Ljudi su bili vidno potrešeni. Plakali su neutješno ulicama. Niko ništa nije pričao. Samo su se čuli horovi koji su pjesmom podržavali vatrogasce“, kaže Mališić.

Posebno je oduševilo to što su svaka vatrogasna kola ispraćena aplauzom.

„Iako ima onih koji možda smatraju da su vatrogasne službe zakazale, na ulicama se sinoć vidjelo jedinstvo i snažna podrška. Nije prošlo ni jedno vatrogasno vozilo, a da nije pozdravljeno velikim aplauzom“, kaže Mališić.

 

Ono što se može saznati iz francuskih medija je da su već okupljene najbolje arhitekte koje će raditi na obnovi.

Katedralu Notr Dam u Parizu zahvatio je ogroman požar u kojem se urušio toranj tog istorijskog zdanja, jednog od najposjećenijih spomenika u Evropi. Pariski vatrogasci saopštili su da su poslije nekoliko sati gašenja požara u katedrali uspjeli da sačuvaju konstrukciju zdanja u cjelini, javila je agencija Frans pres.

Notr Dam je napoznatija katedrala u Francuskoj, poslije katedrala u Rensu, Strazburu, Šartru, Boveu i Amijenu.

Zdanje u stilu gotike nalazi se u četvrtom arondismanu Pariza, u srcu glavnog grada kod rijeke Sene.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније