Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

17. 04. 2019. 11:56 >> 11:56
1

DONACIJE VJERNIKA I MAGNATA

Za Notr Dam već skupljeno skoro milijardu dolara

Gotovo milijardu dolara već je stiglo od običnih vjernika i magnata iz cijelog svijeta za obnovu katedrale Notr Dam u Parizu oštećene u velikom požaru.

Timovi za gradnju danas su donijeli veliku dizalicu i isporučili drvene grede kod oštećene katedrale. Vatrogasci i dalje ispituju štetu i ojačavaju konstrukciju poslije požara u ponedjeljak u kome se srušio toranj i uništen je krov.

Predstavnik predsjedničkog odjeljenja za kulturno nasljeđe Stefan Bern rekao je za Frans enfo danas da je do sada sakupljeno 880 miliona eura (995 miliona dolara).

Među donatorima su američka kompanija Epl i milijarderi vlasnici L'Oreala, Šanela i Diora, kao i mnogi katolici i drugi iz Francuske i svijeta.

Francuski predsjednik Emanuel Makron postavio je rok od pet godina za obnovu zdanja iz 12. vijeka. Makron je za danas zakazao specijalnu sjednicu Vlade, posvećenu požaru u katedrali, za koji istražitelji vjeruju da je izazvan nesrećnim slučajem, moguće vezanim za radove na njenoj rekonstrukciji.

Zvona će zvoniti u katedralama širom Francuske večeras u čast Notr Dama.

Francuska vlada sakuplja donacije i formirala je posebnu kancelariju za primanje velikih poklona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније