Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 08. 2013. 20:45   >>  20:45 1

ODGOVORITI ALI BEZ ALIJANSE

Rasmusen: NATO neće učestvovati u udaru na Siriju

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da upotreba hemijskog oružja u Siriji zahtijeva odgovor međunarodne zajednice, ali da NATO neće učestvovati, javio je AFP.

- Ne vidim ulogu NATO-a u međunarodnoj reakciji prema sirijskom režimu - rekao je Rasmusen novinarima u danskom gradu Vejleu.

 

 

Prema njegovim riječima,upotreba hemijskog oružja je "zastrašujući i užasan čin".

- Hemijski napadi predstavljaju jasno kršenje međunarodnih standarda - zločin koji ne može biti ignorisan. To zahtijeva međunarodni odgovor, kako se ne bi ponovilo - kazao je čelnik NATO-a.

AFP podsjeća da je Rasmusen ranije insistirao na potrebi političkog rješavanja sirijskog konflikta. Generalni sekretar Alijanse, takođe, čvrsto vjeruje da iza nedavnog napada hemijskim oružjem stoji sirijski režim.

- Ne sumnjam da je režim izveo hemijski napad. Kada pogledate ko ima hemijske zalilhe i sredstva da ih upotrijebi u napadu, morate reći da je to režim - kazao je Rasmusen.


 Gruško: Učešće NATO narušilo bi odnose s Rusijom


Ukoliko bi NATO učestvovao u eventualnoj vojnoj operaciji SAD protiv Sirije, to bi se na najteži način odrazilo na odnose Rusije i Alijanse, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško.

 

 

- Takav razvoj događaja ne samo što bi podrio globalnu stabilnost i međuanrodno pravo, već bi se i na najteži način odrazio na odnose sa Rusijom. Možemo da razvijamo odnose samo sa partnerima sa kojima igramo po istim pravilima - rekao je Gruško.

Prema njegovim riječima, privrženost međunarodnom pravu je "temelj pozicije Rusije", koja je dobro poznata rukovodstvu Alijanse. Gruško je, pritom, rekao da se NATO od početka godine dosljedno pridržava pozicije da ne razmatra svoju ulogu u rješavanju sirijskog konflikta.

- S druge strane, odsustvo formalne odluke o učešću u operaciji ne ometa vojnike da podižu gotovost za moguća dejstva - rekao je on.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније