Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: M.M ]

18. 04. 2019. 17:34 >> 17:37
2

TUŽILAC SAOPŠTIO

"Tramp nije bio u dosluhu sa Rusima"

Američki državni tužilac Vilijam Bar saopštio je danas da dvogodišnja istraga specijalnog tužioca Roberta Malera nije dala dokaze o dosluhu Donalda Trampa sa Rusima tokom američke izborne kampanje 2016. godine, prenosi Rojters.

 

"Istraga nije utvrdila da su se pripadnici Trampovog predizbornog štaba urotili ili koordinisali sa ruskim vlastima u aktivnostima vezanim za izbore", rekao je Bar na konferenciji za novinare, prenio je Rojters.

Bar je dodao da ruska vlada jeste uložila napore da se umiješa u izborni proces kroz "Internet Research Agency", odnosno "farmu trolova" pod kontrolom Kremlja, ali i da su agenti specijalne službe GRU uložili snažne "hakerske napore".

On je tako iznio zaključak da Rusija jeste pokušala da se umiješa u američke izbore, ali da joj Amerika u tome nije pomogla.

Nakon Brovog obraćanja oglasio se i predsjednik SAD, Donald Tramp.

Tramp je na Tviteru okačio tvit na kojem se vidi plakat sa njegovom figurom, a preko kojeg je krupnim slovima ispisano "Game over" (Igra je gotova), uz navode "nema saradnje, nema obstrukcije, za 'hejtere' i radikalne lijeve demokrate..."

Napetost raste u SAD uoči današnje objave izveštaja specijalnog istražitelja Roberta Malera o mogućem mešanju Rusije u američke predsedničke izbore 2106. godine i mogućoj vezi izbornog štaba Donalda Trampa sa tim.

Demokrate, koje su vršile pritisak da se izveštaj objavi u cjelosti, optužile su ministra pravde Vilijama Bara da je krenuo u medijsku kampanju u prilog predsjedniku Trampu pošto će održati konferenciju za novinare prije objavljivanja. Demokrate smatraju da treba da dozvoli da izveštaj govori za sebe, prenosi BBC.

Izveštaj od 400 strana je rezultat istrage o navodnom ruskom mešanju za vrijeme predsejdničkih izbora 2016. On je završen 22. marta a sažetak od četiri strane koji je Bar objavio dva dana kasnije pokazuje da se u izveštaju Tramp oslobađa svake sumnje za dosluh sa Rusima.

Izvještaj ipak navodi da se predsjednik Tramp "ne može u potpunosti osloboditi sumnje u to da je ometao pravdu".

Sada i Trampove pristalice i kritičari sa nestrpljenjem očekuju objavljivanje izvještaja u cjelosti, mada redigovanog, pošto će delovi biti zatamnjeni.

Tramp je dao ton današnjem danu oštrim Tvitovima, napisao je da je ovo "najveća politčka prevara svih vremena" i da su zločine počinili prljavi policajci i demokrate, i velikim slovima napisao "predsjedničko uznemiravanje".

Tramp je dok se vodila istraga često govorio da se radi o lovu na vještice.

Ovaj dokument mogao bi definitivno da zatvori političko-pravnu sagu koja je zatrovala prve dvije godine Trampovog mandata i da mu omogući da se odlučno okrene kampanji za reizbor na drugi mandat, navodi BBC.

Međutim, demokrate su rešene da ukoliko izveštaj ima elemenata opterećujućih za predsjednika, oni će upotrebiti sva sredstva u njihovoj moći uključujući kontrolu nad donjim domom Kongresa da ponovo pokrenu istragu.

Izvještaj će biti poslat u Kongres oko 11 sati po lokalnom vremenu (17.00 po centralnoevropskom vremenu) i biće objavljen onlajn ubrzo posle toga. Bar treba da održi konferenciju za novinare prije toga.

Izvještaj sadrži nalaze na osnovu 22 mjeseca istrage o mogućem dosluhu između Rusije i Trampovog izbornog štaba 2016. godine, a istragu je vodio specijalni istražitelj Robert Maler koji je izabran da vodi istragu 2017, pošto su američke obaveštajne agencije bile zabrinute da je Rusija pokušala da utiče na izbore u korist Trampa.

Maler je takođe razmatrao da li je Tramp ometao pravdu kada je tražio da se prekine istraga u vezi bivšeg savetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina i kasnije kada je otpustio šefa FBI-ja Džejmsa Komija. Flin se kasnije izjasnio krivim da je lagao FBI-ju o svojim kontaktima sa Rusima, i jedan je od šest bivših Trampovih pomoćnika i još 30 ljudi, uključujući 12 Rusa, optuženih u vezi te istrage.

Do sada je javnost od izveštaja videla samo sažetak od četiri strane koji je objavio minsistar pravde Bar. Tu su sadržani glavni Malerovi zaključci, prvi da Tramp nije bio u dosluhu sa Rusima tokom kampanje, i drugi da nije potpuno oslobođen optužbe za ometanje pravde.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније