Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

31. 08. 2013. 10:15 >> 13:17
10

OBAMA JOŠ ČEKA

Sirija u iščekivanju napada

Sirija svakog trenutka očekuje napad zapadnih sila na svoju teritoriju, ali je spremna da odgovori na mogući napad, potvrdio je visoki funkcioner sirijske službe bezbjednosti. Branićemo naš narod i našu domovinu svim sredstvima, dodao je.

Takođe je podsjetio da je javnost protiv SAD-a i zapadnih zemalja koje žele da krenu u vojnu intervenciju protiv Sirije.

Vojni udar na Siriju sve je izvjesniji.

Istražitelji UN koji su prikupljali podatke o navodnom hemijskom napadu napustili su Siriju. To se dogodilo samo nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Barak Obama spomenuo "ograničenu" akciju protiv režima Bašara al Asada, iako konačnu odluku o intervenciji još nije donio.

Američki predsjednik razgovarao je sa predsjednikom Francuske Fransoa Olandom i britanskim premijerom Dejvidom Kameronom u vezi sa Sirijom. Trojica lidera se složila da se ne može tolerisati upotreba hemijskih bombi, napominjući da će nastaviti sa konsultacijama u vezi sa sirijskom krizom, javljaju agencije.

U saopštenju Bijele kuće navedeno je da su američki i francuski predsjednik složni u tome da se nikome i nigdje ne smije dozvoliti upotreba hemijskog oružja.

"Obama i Oland su saglasni da međunarodna zajednica ne smije dozvoliti upotrebu hemijskog oružja, i da je za napad hemijskim bombama odgovoran sirijski režim. Naglašeno je da su SAD i Francuska bliski saveznici i da će nastaviti sa stalnim konsultacijama u vezi sa problemima u Siriji, ali i svim drugim problemima koji prijete globalnoj bezbjednosti", navodi se iz Bijele kuće.

Dodaje se da su se, takođe, Obama i Kameron složili da je neprihvatljivo korištenje hemijskog oružja, poslavši poruku da će dvije prijateljske zemlje nastaviti sa konsultacijama u vezi sa sirijskom krizom.

S druge strane, britanska vlada je saopštila da su se Kameron i Obama, nakon odluke Velike Britanije da ne podrži akciju protiv Sirije, ipak složili da nastave "tradicionalnu britansko-američku saradnju".

Inspektori završili posao

UN-ovi inspektori su u Siriji bili četiri dana, a do objave završnog izvještaja mogle bi proći i dvije sedmice, rekao je generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

Odlazak inspektora, kako piše BBC, uklanja i praktične i političke prepreke za napad.

Nekoliko sati ranije, američki predsjednik Barak Obama rekao je da SAD razmišlja o "ograničenoj vojnoj akciji" u Siriji. Državni sekretar Džon Keri citirao je procjenu američkih obavještajnih službi i optužio sirijski režim da je hemijskim oružjem ubio 1.429 ljudi, uključujući 426 djece. Sirija je odbacila taj navod nazvavši ga "punim laži" i za napad još jednom okrivila pobunjenike.

Obama je juče, nakon Kerijeve izjave rekao da je napad na predgrađe Damaska bio "izazov čitavom svijetu" i "zaprijetio američkoj nacionalnoj bezbjednosti". "Ne možemo prihvatiti svijet u kojme se žene, djeca i nedužni civili truju plinom u takvim razmjerima", rekao je i dodao da svijet ima dužnost da obezbijedi "da imamo određene norme protiv upotrebe hemijskog oružja".

Rekao je i da SAD "razmatra mogućnost ograničene, slabije intervencije", kao i da "neće biti pravoga napada, ni dugoročne kampanje".

Sirija je, međutim, saopštila da su optužbe američkog državnog sekretara Džona Kerija o tome da je sirijski režim koristio hemijsko oružje "lažne i neosnovane".

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je sinoć da Kerijeve optužbe predstavljaju "očajnički pokušaj" da se opravda vojni udar na Siriju, prenio je Rojters.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније