Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

18. 04. 2019. 22:33 >> 22:33

"ISTRAGA POLITIČKA MOTIVISANA"

Tramp predstavio Mulerov izvještaj kao svoju pobjedu

Predsjednik SAD Donald Tramp pokušao je danas da predstavi kao svoju političku pobjedu navode specijalnog savjetnika američkog Ministarstva pravde Roberta Mulera u izvještaju o istrazi ruskog miješanja u predsjedničke izbore u toj zemlji.

"Rečeno je da nije bilo dosluha (s Rusijom), da nije bilo opstrukcije pravde. Nikada nije bilo niti će ikada biti. Ovo nikada ponovo ne bi trebalo da se desi nekom drugom predsjedniku, ova podvala", rekao je Tramp na skupu ranjenih ratnih veterana.

On je ranije danas objavio brojne poruke na Tviteru u kojima je ukazivao na svoju nevinost i insistirao da je Mulerova istraga politički motivisana.

Iako je tačno da Muler nije optužio Trampov izborni štab da je bio u dosluhu s Rusijom, i da ministar pravde SAD Vilijam Bar nije na osnovu Mulerovog izvještaja optužio Trampa za opstrukciju pravde, u izvještaju se navodi da je predsjednik SAD pokušavao da preuzme kontrolu nad istragom miješanja Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine i da izdejstvuje Mulerovu smjenu kako bi ga spriječio da istražuje da li je šef Bijele kuće ometao pravdu.

To međutim nije spriječilo Trampa da izjavi da je danas imao "dobar dan".

U redigovanom izvještaju u dva toma, na 448 strana, objavljenom poslije gotovo dvogodišnje istrage, Muler je naveo više slučajeva u kojima je Tramp naređivao ljudima oko sebe da pokušaju da utiču - da ograniče ili zaustave istragu ruskog miješanja poslije Mulerovog imenovanja u maju 2017. godine.

Ti Trampovi pokušaji "uglavnom su bili neuspješni, ali u najvećoj mjeri zbog toga što su osobe u predsjednikovom okruženju odbijale ta naređenja ili da se povinuju njegovim zahtjevima", napisao je Muler.

Muler je procjenjivao 10 slučajeva moguće opstrukcije pravde i naveo da ne može definitivno da odluči da li je Tramp izvršio krivično djelo opstrukcija pravde. Među tim slučajevima su Trampovo otpuštanje direktora Federalnog istražnog bioa (FBI) Džejmsa Komija, predsjednikova naredba podređenima da otpuste Mulera i pokušaji ohrabrivanja svjedoka da ne sarađuju.

Kad je riječ o eventualnom dosluhu Trampovog izbornog štaba i Rusije tokom kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine, Muler je napisao da je "istraga utvrdila brojne veze između pojedinaca koji su imali veze s ruskom vladom i osoba povezanih s Trampovim izbornim štabom", ali da "dokazi nijesu bili dovoljni za podizanje optužnica".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније