Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: B92, Objavila: M.M.Lj. ]

19. 04. 2019. 16:03 >> 16:04

SUD U GRČKOJ

Krediti u "švajcarcima" da se otplate

Vrhovni sud Grčke je presudio da su zakoniti uslovi ugovora pod kojima su banke odobravale kredite indeksirane u švajcarskim francima.

 

Zbog toga se, kako u ugovorima piše, krediti moraju i otplatiti - ili u toj valuti ili preračunati u euro po dnevnom kursu na dan plaćanja svake rate, objavljeno je u Atini.

Ta konačna presuda, donijeta u četvrtak, odnosi se na 70.000 građana, dužnika grčkih banaka koji su uzimali kredite u švajcarskim francima računajući da će kamata biti manja nego da su kredite uzimali u eurima.

Međutim, zbog skoka vrednosti švajcarskog franka u odnosu na euro i ostale valute, dužnicima je skočio ne samo iznos kamate na dug, nego i vrijednost glavnice, te je opterećenje za njih postalo finansijski nepodnošljivo, pišu grčki mediji.

Ukupna vrijednost glavnice kredita u švajcarskim francima koje su građani Grčke mahom uzeli 2006-2009. godine, skočila je sa tadašnjih sedam na sadašnjih čak 13 milijardi eura.

Dužnici su očekivali da će Vrhovni sud podržati njihovu žalbu na odluku suda u Solunu koji je donio presudu protiv jedne žene, dužnice u švajcarskim francima.

Ona je neuspješno tražila od suda u Solunu da se protivzakonitim proglasi bankarska odredba iz ugovora o otplati kredita ili u švajcarskim francima ili u protivvrijednosti u eurima na dan plaćanja svake od mjesečnih rata, i da se kao jedina zakonita protivvrednost prizna vrijednost kredita u eurima po kursu na dan kada je kredit odobren, 2007. godine.

Na stranu te tužilje je stao i zamjenik vrhovnog javnog tužioca Grčke Janis Angelis, koji je je Vrhovnom sudu predložio da obori odluku solunskog suda i time da za pravo ženi čiji se dug po kreditu u švajcarskim francima drastično povećao, kao i dugovi desetina hiljada drugih grčkih građana.

Vrhovni sud Grčke je ipak odlučio suprotno, zasnivajući svoj stav na tome da banke nisu počinile zloupotrebu jer je u ugovorima "eksplicitan" i jasan stav o tome da je kredit indeksiran u švajcarskim francima i da se mora otplatiti ili u toj valuti, ili u eurima po kursu na dan isplate, te da zato nema mjesta nedoumicama koje bi ukazivale na zloupotrebu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније