Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila: M.M.Lj. ]

23. 04. 2019. 08:27   >>  08:27

NOVA PRAVILA

Kina zabranila igrice u kojima ima krvi i leševa

Dobre vijesti za kompanije koje prodaju igre su da je Kina ponovo počela da odobrava naslove, ali loša vijest je činjenica da je uvela nova pravila.

 

Nova pravila se odnose na pojedine kategorije među kojima su Mahjong i poker, naslovi bazirani na kineskoj imperijalnoj prošlosti, kao i igre koje sadrže krv i leševe.

Razlog tome je osnivanje novog regulatornog tijela pod nazivom Državna administracija za štampu i publikacije, koja je zabrinuta zbog nasilja i zaisnosti o kockanju među mladim ljudima.

Dobijanje pristupa kineskom tržištu igara koje je najveće na svijetu može ubuduće predstavljati veoma težak zadatak za autore. Ipak, vlada je odlučila da prestane da  odobrava nove igre zbog straha da će iskvariti mlade ljude, zbog političkih razloga i još nekih stvari. Zabrana pokera i Mahjong igara će vjerovatno najviše odijeknuti, jer gotovo 37 posto igara odobrenih 2017. godine spadaju u tu kategoriju. Osim toga, tvorci igara moraju da uvedu sisteme protiv zaisnosti za igre.

Najveći problem je zaisnost maloljetnika o igrama. Kina je uvela pravila protiv ovisnosti za PC igre još 2007. godine koja ograničavaju vrijeme i količinu novca koju maloljetnici mogu potrošiti u igri. Zakon se sada proširio i  na mobilne igre pa ga tvorci primjenjuju.

Krv u igrama je već zabranjena, ali su tvorci to pravilo zaobišli pa su promijenili crvenu boju krvi u npr. zelenu. Međutim, sada su sve boje krvi zabranjene.

Kako bi se osigurala primjena zakona, vlada je osnovala Online Game Ethics Committee prošle godine koji će provjeravati da li su igre “zdrave i korisne”. Prošle godine je vlada odobrila mali broj igara, a mnoge je odbila tražeći promjene. Malo je onih koji su dobile dozvolu bez ikakvih uslova.

Veliki tvorci poput Tencenta i NetEasea kojima pripadaju igre PUBG, Monster Hunter: World, World of Warcraft i Overwatch neće imati problema s novim pravilima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније