Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

23. 04. 2019. 19:22   >>  19:20

DOBITNICI PULICERA

Rojtersovi novinari ostaju u zatvoru u Mjanmaru

Vrhovni sud Mjanmara odbacio je i posljednju žalbu dvojice Rojtersovih novinara, dobitnika Pulicerove nagrade, koji su osuđeni na sedam godina zatvora, na osnovu optužbe za odavanje državne tajne.

"Oni su osuđeni na sedam godina i ta odluka stoji, a žalba je odbijena", rekao je sudija Vrhovnog suda Soe Naing.

Wa Lone (33) i Kyaw Soe Oo (29) proveli su više od 16 mjeseci u zatvoru nakon što su uhapšeni u decembru 2017. godine, dok su radili na istrazi o ubistvu 10 muslimana Rohindža.

Bezbjednosne snage i budistički civili u zapadnoj mjanmarskoj pokrajini Rahine, ubili su muškarce i dječake za vrijeme vojne represije koja je počela u avgustu 2017. godine.

Izvještaj nazvan "Masakr u Mjanmaru" završili su njihove kolege i objavljen je u februaru prošle godine, a prošle sedmice je osvojilo Pulicerovu nagradu za međunarodno izvještavanje.

Advokati novinara žalili su se Vrhovnom sudu, pozivajući se na nedostatak dokaza kao i na dokaze da im je policija sve namjestila. Naime, jedan policajac je rekao nižem sudu, prošle godine, da su policajci podmetnuli tajne dokumente dvojici novinara.

Sudnica je u utorak bila puna diplomata i posmtrača. Nakon što je sud donio odluku, čelnik UN-a u Mjanmaru Knut Ostby, izjavio je da je razočaran.

"Ujedinjene nacije nastaviće sa pozivima na puno poštovanje slobode medija i ljudskih prava", kazao je on. "Wa Lone i Kyaw Soe Oo trebalo bi da se vrate svojim porodicama i da nastave da rade kao novinari."

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније