Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

23. 04. 2019. 11:16 >> 11:23
1

PORUKA I PAPI

Anonimusi donacije za Notr Dam nazvali licemjerjem

Nakon što je katedralu Notr Dam u Parizu zahvatio požar koji je uništio krov i prouzrokovao rušenje tornja, za samo nekoliko dana za obnovu crkve prikupljeno je više od milijardu dolara. Na društvenim mrežama ubrzo su se pojavile kritike na račun tih donacija, koje su neki nazvali licemjernim i pogrešnim.

U tom smislu, oglasila se i poznata hakerska grupa Anonimusi.

Na društvenim mrežama objavila je poruku svim milijarderima, pitajući ih zašto im u jednakoj mjeri nijesu važni i životi običnih ljudi.

"Pozdrav stanovnicima svijeta. Ovo je poruka svim milijarderima koji su obećali da će dokirati novac za obnovu katedrale Notr Dam u Parizu. Kompanije poput Gučija, Epla i ostalih, zarekle su se da će finansijski pomoći rekonstrukciju crkve, ali istovremeno u tišini promatraju siromaštvo, beskućnike ili uništenje životne sredine", poručila je grupa Anonimusi.

"Dokazali ste koliko velika srca imate i koliko su vam duboki džepovi. Vaš se doprinos čini nevjerojatnim za većinu građana svijeta koji žive od plate do plate i ne mogu ni zamisliti kako bi mogli potrošiti prikupljene iznose. Za vas, stotine miliona dolara predstavljaju samo džeparac. Lijepo je da ste posegnuli u džepove u svrhu obnove katedrale, ali se sada cijeli svijet pita zašto ne napravite tako nešto i kada su u pitanju ljudski životi", dodali su.

Posebno se obratili Papi

Ovo selektivno dobročinstvo otvorilo je oči ljudima širom svijeta i ukazalo im na pogrešno usmjerene prioritete vladajuće klase, smatraju Anonimusi i dodaju da je sada jasno vidljivo da su finansijskim moćnicima važniji simboli kulturne moći nego ljudski životi ili planeat na kojoj živimo.

"Naša izjava nije prijetnja. Već ste pokazali svoje pravo lice. Umjesto toga, apelujemo na vašu humanost, na ostatke vaše duše. Takođe, htjeli bismo da pošaljemo posebnu poruku jednom milijarderu - Papi, vođi katoličke crkve. Niko ne zna koja se suma novca nalazi u Vatikanu. Katedrala Notr Dame jedna je od najvažnijih istorijskih znamenitosti najbogatije organizacije na svijetu. Stoga, zašto se crkva ne obnavlja novcem iz Vatikana?", upitali su iz grupe Anonimusi.

Podsjetimo, za finansiranje rekonstrukcije katedrale, nijesu samo donirale razne države, već i mnogi bogataši, odnosno privatne kompanije ili sami pojedinci.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније