Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

24. 04. 2019. 07:53 >> 07:53
1

MEDIJI U EU

Ukrajinci glasali za Zelenskog zbog korupcije i bijede

Ključni izazovi za novog predsjednika Ukrajine Volodomira Zelenskog su korupcija, bijeda, urušavanje ekonomije i nesmanjena ekonomska i finansijska moć oligarha, kao i građanski rat i činjenično otcjepljenje istoka zemlje.

 

To su bili i glavni razlozi što su Ukrajinci ogromnom većinom glasova izabrali Zelenskog.

Jasna buna naroda u Ukrajini protiv korumpirane i grabežljive vlasti oligarha koji ne haju na sve veću bijedu običnih ljudi sad jako privlači pažnju Evropljana koji strahuju da će krize i neriješeni problemi unutar Unije, a naročito jaz između siromašnih i bogatih, koji produbljuje vladajuća neoliberalna politika, uticati na prodor krajnje desnih, populističkih, evroskeptičkih snaga na izborima za Evropski parlament 23. maja.

Neki komentatori u pobjedi Zelenskog nad prethodnim predsjednikom-oligarhom vide odraz "post-političarskog doba koje se ogleda u usponima Donalda Trampa u SAD, Bepe Grila u Italiji, ili Suzane Čaputove u Slovačkoj".

Tokom izborne kampanje Zelenski je odnose s Rusijom stavio sasvim u drugi plan i sad se mediji i vlade u EU pitaju kako novi ukrajinski predsjednik misli, kao što kaže, da s Moskvom, Njemačkom, Francuskom i pobunjenicima u Donbasu obnovi pregovore o sređivanju stanja na istoku, duž granice s Rusijom.

Moskva je, ocjenjuju mediji, veoma oprezno reagovala na ubjedljivu pobjedu Zelenskog i predstavnik Kremlja je šturo poručio da "Moskva poštuje volju ukrajinskog naroda, utoliko prije što je veoma jasna".

EU je potvrdila "snažnu podršku reformama u Ukrajini", ali je pobrojala zadatke koji čekaju Zelenskog, a to su "učvršćenje vladavine prava, suzbijanje korupcije, očuvanje makrofinansijske stabilnosti i dalje reforme energetike".

Zajedno s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom, Evropska unija je dosad uložila silne milijarde eura u podršku vlastima u Kijevu, posebno poslije njihovog sukoba s Rusijom i okretanja zemlje u potpunosti EU i Americi.

U osvrtima listova u EU se mahom naglašava da je glumac-komičar Zelenski krajnje neiskusan u politici, njegova dobra volja i iskrenost će teško moći da donese pobjedu u nužnoj bitki s i dalje veoma moćnim oligarsima, mada neki, kao njemački Tagescajtung, smatraju da je Zelenski "pravi čovjek za mir".

Maternji jezik Zelenskog, kao i polovine njegovih sunarodnika, je ruski i Tagesancajger smatra da i to može pomoći njegovoj težnji da utre put trajnom miru u Donbasu i valjan razlog da ga snažno podrži Evropska unija.

Estonski dnevnik Paevaleht, naprotiv, kaže da se novi ukrajinski predsjednik još nije izjasnio kako će sprovesti svoj program, ali misli da bi on morao da se još mnogo više okrene Zapadu, mada primjećuje da to nije baš izvjesno.

Holandski list Volkskrant je mišljenja da Zelenski teško može biti valjan suparnik ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i, štaviše, vidi mogućnost da Moskva, ako bi došlo do smirenja i nagodbe oko Donbasa, uz obnovu ukrajinske ekonomske saradnje s Rusijom, izdejstvuje i izvjesno ukidanje zapadnih sankcija.

Briselski portal Politiko podsjeća da je Rusija za Ukrajinu još uvijek jedan od glavnih trgovinskih partnera, ruska kultura je prisutna, mnogobrojne porodice žive s obje strane granice.

"Bilo bi pogrešno misliti da se Ukrajina u budućnosti ne može približiti Rusiji…ali je proruski tabor zasad podijeljen i nema snažnijeg vođe”, objašnjava Politiko.

Zanimljivo je i mišljenje nezavisnog američkog analitičkog centra Geopolitikal monitor da bi veliki haos i bitka izmedju moćnih oligarha u Ukrajini bili štetni i za samu Rusiju, čije su firme i investitori uložili dosta novca u ukrajinske telekomunikacije i energetiku.

"Ukrajina je ipak i dalje važna zaštitna zona za Rusiju…a nema ni lake alternative za izvoz ruskog gasa (preko Ukrajine) u Evropu", primjećuje američki analitički centar.

I zaključuje da "ni Rusija, niti Evropa nijesu zainteresovane da dopuste da ukrajinski spor preraste u ozbiljan sukob Rusije i Zapada".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније