Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

24. 04. 2019. 21:10   >>  21:08

ZAEV PORUČIO

Posjeta pape Skoplju nosi poruku pomirenja

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ocijenio je danas da je predstojeća posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Franja Skoplju, rodnom gradu svete Majke Tereze, istorijska i da u sebi nosi posebnu simboliku i poruku pomirenja i solidarnosti.

 

 

"Papa Franjo, savremeni predvodnik apostolske riječi izabrao je da poseti (lokalnu) katoličku crkvu i narod Sjeverne Makedonije i da na taj način pokaže ličnu bliskost i snažne simpatije Vatikana prema našoj zemlji, gdje svake godine održavamo zajedničke svečanosti u čast svete braće Ćirila i Metodija", rekao je papa Franjo. 

Na konferenciji za novinare povodom Franjove posete, Zaev je kazao da je čast koju papa odaje Sjevernoj Makedoniji i njenim građanima još veća i značajnija zbog činjenice da se ove godine obilježava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Poglavar Rimokatoličke crkve doći će 7. maja u Sjevernu Makedoniju sa 30-članom visokom delegacijom, a njegovu jednodnevnu posetu pratiće više od 400 medijskih ekipa iz zemlje i sveta, najavio je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Viktor Dimovski.

U prvu posjetu Skoplju Franjo će doletjeti u 8.15, a na skopskom aerodromu dočekaće ga predsjednik države Đorđe Ivanov i premijer Zoran Zaev. Posjeta će biti podijeljena u dva dijela i imaće državnički i religiozni karakter.

Ukoliko vrijeme dozvoli, papa će se u Skoplju voziti specijalnim vozilom "papamobilom", a očekuje se da pontifikalnoj misi na centralnom gradskom trgu prisustvuje oko 15.000 ljudi.

Da bi prisustvovali toj liturgiji za koju vlada veliko interesovanje, građani moraju da uzmu ulaznice koje se dobijaju besplatno u katoličkoj crkvi u Skoplju i parohijama širom zemlje, rekao je Dimovski.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније