Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 09. 2013. 10:36 >> 12:02
2

ZAHTJEV PRED KONGRESOM

Obama zvanično tražio napad na Siriju

Bijela kuća je zvanično zatražila od američkog Kongresa da odobri upotrebu vojne sile protiv režima sirijskog predsjednika Bašara Asada, javile su agencije.

Poslije jučerašnje odluke predsjednika SAD Baraka Obame, Bijela kuća je sinoć zvanično uputila Kongresu nacrt rezolucije kojim se odobrava intervencija u Siriji.

U nacrtu rezolucije se navodi da je Asadov režim u napadu hemijskim oružjem ubio više od 1.000 ljudi 21. avgusta, kao i da bi cilj američke vojne akcije bio da se umanji sposobnost sirijskog režima da upotrebljava takvo oružje. U tekstu se ne navode rokovi za pokretanje eventualne vojne operacije i ističe se da samo političko rješenje može da okonča krizu u Siriji.

Kongres SAD poslije ljetnje pauze nastavlja rad 9. septembra. Kongresna debata o upotrebi vojne sile u Siriji tek treba da počne, a članovi oba doma Kongresa trebalo bi o tome da počnu da se izjašnjvaju na sastanku Komiteta za spoljne poslove Senata SAD u utorak.

Među prvim reagovanjima poslije najave Obame da će zatražiti podršku Kongresa, republikanski senator Džon Kornin je rekao da Sirija ne treba da prođe nekažnjeno zbog napada u okolini Damaska od 21. avgusta. On je, međutim, upozorio da treba imati u vidu obim posljedica vojne intervencije.

„Ono što predsjednik možda sagledava kao ograničeno... neće se tu zaustaviti - smatra senator iz Teksasa.

Republikanski senatori Džon Mekejn i Lindsi Grejem izdali su zajedničko saopštenje u kojem se navodi da bi akcija protiv Sirije trebalo da bude „širih razmjera" nego što ima u vidu predsjednik, koji je eventualnu operaciju najavio kao operaciju „ograničenih razmera“.

Zvaničnici administacije koji su tražili da ne budu imenovani rekli su sinoć da je Obama odbacio predloge svojih savjetnika za nacionalnu bezbjednost, koji su smatrali da predsjednik SAD ima ovlašćenje da sam pokrene akciju protiv sirijskog režima.

Američke vlasti su u petak objavile obavještajni izvještaj u kojem se navodi da je režim sirijskog predsjednika „izveo napad hemijskim oružjem" u predgrađu Damaska, gdje je ubijeno 1.429 ljudi, od čega 426 dece.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније