Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

27. 04. 2019. 12:55   >>  13:19

ISHOD NEIZVJESTAN

U Španiji sjutra parlamentarni izbori

Građani Španije će sjutra glasati na parlamentarnim izborima čiji je ishod neizvjestan, a glavna bitka vodiće se između dvije lijeve i tri desne opcije.

 

Očekuje se da na trećim parlamentarnim izborima za manje od četiri godine najviše glasova osvoji vladajuća Socijalistička partija premijera Pedra Sančesa, ali je njen ostanak na vlasti upitan.

Ishod izbora gotovo je nemoguće predvidjeti, a uoči posljednje nedjelje kampanje trećina anketiranih birača rekla je da ne zna kako će glasati.

Rezultati ankete koju je sprovela vlada pokazuju da Sančesovi socijalisti mogu da računaju na podršku 30 odsto birača, da konzervativna Narodna stranka ima 17 odsto, stranka desnog centra Gradjani (Sjudadanos) 13 odsto, ljevičarska koalicija Ujedinjeni možemo (Unidas podemos) 12 odsto i krajnje desna stranka Voks 11 odsto.

Sve ankete koje su sprovele privatne organizacije takođe predviđaju da će najviše glasova osvojiti socijalisti, prvi put od 2008. godine, ali pošto nijedna lista ne bi trebalo da osvoji 50 odsto glasova, postavlja se pitanje koje partije će formirati koaliciju.

Očekuje se da će antimigrantska, evroskeptična stranka Voks dobiti dovoljno glasova za prelazak cenzusa, što bi bio prvi put od 1982. godine da se krajnja desnica nađe u donjem domu parlamenta. Dobar rezultat Voksa mogao bi presudno da utiče na izglede dvije partije desnog centra - Narodne stranke i Građana, da formiraju većinsku vladu.

Sančes, koji je postao premijer prije 11 mjeseci pošto je parlament izglasao nepovjerenje konzervativnoj vladi Marijana Rahoja, pozvao je birače koji su prethodnih godina uskratili podršku socijalistima da još jednom glasaju za tu najstariju špansku partiju kako bi "spriječili tri stranke na desnici da udruže snage".

Idealan scenario za Sančesa bio bi da većinu mjesta u parlamentu, 176 od 350 mjesta, osvoje njegovi socijalisti, Ujedinjeni možemo Pabla Iglesijasa i umjereni baskijski poslanici. Iglesijas je u kampanji otvoreno govorio da želi u vladu sa socijalistima, dok je Sančes juče rekao da je otvoren za koaliciju s listom Ujedinjeni možemo.

Španski premijer ne želi da ponovo zavisi od podrške katalonskih separatista koji mu nisu bili pouzdani partneri. Oni su u februaru glasali protiv Sančesovog predloga budžeta pošto je on odbio da odobri održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije.

Pošto španski zakon zabranjuje sprovođenje anketa u posljednjoj nedjelji kampanje, trenutno je nejasno da li će dvije leve liste imati dovoljno poslanika da formiraju vladu ili će u tome uspjeti desne stranke.

Narodna stranka Pabla Kasada najradije bi u koaliciju sa Građanima, a ako bi takvu vladu podržao i Voks, ona bi gotovo izvjesno imala većinu u parlamentu. Lider Građana Albert Rivera insistira da njegova stranka može u vladu jedino sa Narodnom strankom.

Kasado, Rivera i vodja Voksa Santjago Abaskal nadmetali su se u oštrom suprotstavljanju separatističkim političarima iz Katalonije, bogatog španskog regiona čiji je neuspješan pokušaj odvajanja od Španije 2017. godine gurnuo zemlju u duboku političku krizu.

Sve tri desne stranke - Narodna, Građani i Voks, optužuju premijera Sančesa da nema dovoljno čvrst stav prema katalonskom pitanju pošto je pokrenuo pregovore sa separatističkim liderima tog regiona.

Te tri stranke udružile su se i porazile Sančesove socijaliste na decembarskim regionalnim izborima u Andaluziji, višedecenijskom socijalističkom uporištu.

Socijalisti i Narodna stranka, njihov tradicionalni rival, osvojili su na izborima 2008. godine u zbiru 82 odsto glasova. Podrška tim strankama koje su 30 godina dominirale španskom politikom pala je na 50 odsto na izborima u decembru 2015. godine. Do toga je došlo pošto je ekonomska kriza koja je pogodila Španiju doprinijela jačanju stranke Građani i krajnje lijeve koalicije Ujedinjeni možemo.
To rasipanje podrške učinilo je španske vlade slabijim i skratilo njihov vijek trajanja.
Pravo glasa na izborima ima nešto manje od 37 miliona Španaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније