Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

27. 04. 2019. 20:08 >> 20:08

DAN SLOBODE

Južna Afrika obilježila četvrt vijeka od kraja aparthejda

Južna Afrika proslavila je Dan slobode kojim je obiljležena 25. godišnjica kraja aparthejda. Na skupovima su se čuli pozivi za više radnih mjesta za crnu većinu u Južnoj Africi i veća prava za LGBTI zajednicu.

Prije četvrt vijeka, crnci u Južnoj Africi konačno su dobili pravo glasa, a u zemlju je uvedena demokratija. Govornici na skupovima ukazali su da i sada, dugo nakon nestanka brutalnog sistema rasne diskriminacije, mnogi u zemlji sa teškoćom uspjevaju pristojno da žive.

Kva Tema, crna opština koja je imala važnu ulogu u borbi protiv aparthejda, pridružila se proslavama Dana slobode. Veliki dio pažnje usmjeren je na predstojeće izbore 8. maja.

Južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa, obilježio je Dan slobode na skupu u Makandi u provinciji Istern Kejp.

"Na današnji dan prije 25 godina, osnovali smo novu zemlju definisanu principima jedinstva, ujedinjenja, nerasizma i neseksizma. Uprkos protoku vremena živo se sećamo tog dana i ushićenja kada smo vidjeli 20 miliona Južnoafrikanaca svih rasa, kako strpljivo čekaju na glasačkim mjestima širom zemlje da daju svoj glas", rekao je Ramafosa.

Ramafosa, koji se kao vodja ANC-a, kandiduje za reizbor za predsjednika, priznao je da u Južnoj Africi postoje brojne nejednakosti koje njegova vlada mora da riješi.

"Ima velikih podjela između bogatih i siromašnih, urbanog i ruralnog, muškaraca i žena, onih sa radnim mjestima i nezaposlenih, između onih koji imaju zemlju i oni koji je nemaju", rekao je južnoafrički predsjednik.

On je rekao da sada, kada proslavljaju 25 godina demokratije, treba da usmjere pažnju i napore na to da se osigura da svi Južnoafrikanci mogu jednako da iskuse ekonomske i socijalne prednosti slobode.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније